Charteraars willen Air Mercury

ROTTERDAM, 5 SEPT. De Nederlandse chartermaatschappij Air Holland is met drie buitenlandse charteraars in onderhandeling over een deelneming in de wankelende Belgische luchtvaartmaatschappij Air Mercury. Directeur-eigenaar van Air Mercury, de Brusselse makelaar J.P. Sette, heeft dit gisteren desgevraagd bevestigd.

De onderhandelingen waarbij behalve Air Holland ook Air Sweden, Air Sur (Spanje) en Avionic (Griekenland) zijn betrokken, worden volgens Sette eind volgende week afgerond. Air Holland is vooral genteresseerd in de vliegvergunning voor Paramaribo, waarop Air Mercury wil vliegen naast bestemmingen in het Verre Oosten zoals India, Pakistan en Indonesië.

De vier chartermaatschappijen krijgen gezamenlijk 49 procent in Air Mercury, dat voor 51 procent in handen komt van het Belgische Air International Holding - een privé-maatschappij van Sette. Air Holland moet voor zijn belang ruim 12 miljoen Belgische frank (660.000 gulden) op tafel leggen als bijdrage aan een nieuw startkapitaal van in totaal 100 miljoen frank (5,5 miljoen gulden) voor Air Mercury. Het Belgische vliegbedrijf verkeert al bijna een jaar in grote financiële moeilijkheden door de ineenstorting van de luchtvrachtmarkt.

Afgelopen zomer heeft Air Holland vergeefs geprobeerd Air Mercury in zijn geheel over te nemen met het idee chartervluchten uit te voeren voor het Nederlandse reisbureau Van der Valk Tours. Air Holland wilde van het vliegveld Oostende naar de Antillen vliegen, omdat de chartermaatschappij in Nederland geen vergunning kreeg. De overname ketste af, doordat een aantal crediteuren niet akkoord ging met een schuldenregeling.

    • Karel Berkhout