CDA: toezicht op auto's door sociale dienst

DEN HAAG, 5 SEPT. De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd of sociale diensten niet moeten kunnen controleren of mensen met een bijstandsuitkering een nieuwe auto in bezit hebben. Daartoe zouden de bestanden van sociale dienst en rijksdienst voor het wegverkeer aan elkaar moeten worden gekoppeld. Aan de hand van het kenteken kan worden uitgemaakt hoe oud de auto is.

“Iemand met een bijstandsuitkering kan geen nieuwe auto kopen”, zegt CDA-Tweede Kamerlid A. Doelman-Pel in een toelichting. Het CDA doet de suggestie in de schriftelijke behandeling van wijzigingsvoorstellen van staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) voor de Bijstandswet. Daarin oppert het CDA tevens om de bestanden van de sociale dienst te koppelen aan die van de landelijke krediet-administratie in Tiel. Die houdt de schulden bij van bijvoorbeeld klanten van postorder-bedrijven. Volgens Doelman-Pel kan zo'n koppeling van bestanden nuttig zijn bij de beoordeling van een verzoek van uitkeringsgerechtigden voor een lening door de sociale dienst.

De andere partijen reageren negatief op de suggesties van het CDA. Het Tweede-Kamerlid Linschoten (VVD) schoot in de lach toen hij er gisteravond van hoorde. Hij verwelkomt in principe alle ideeën voor een betere fraudebestrijding, maar bestempelt de CDA-suggestie als “ridicuul” en “te gek om los te lopen”. Het Kamerlid Groenman (D66) vindt de suggestie van het CDA onbegrijpelijk. “Er is in Nederland maar één indicator voor de hoogte van de bijstandsuitkering, en dat is iemands inkomen.”