Bridgeteam pakt bronzen medaille op de Olympiade

ROTTERDAM, 5 SEPT. In de Bridge Olympiade te Salsomaggiore heeft het Nederlandse team de bronzen medaille veroverd door in de zogenaamde kleine finale Zweden te verslaan. Het zestal De Boer-Muller, Leufkens-Westra en Van der Neut-Nooijen bleek ondanks de hevige teleurstelling over het verlies in de halve finale tegen Frankrijk over genoeg veerkracht te beschikken om de Zweden van het eerste spel af aan energiek aan te pakken.

Eigenlijk werd de overigens betrekkelijk korte match, 32 spellen, al in de beginfase door de Nederlandse spelers beslist toen zij achter elkaar drie grote swingspellen in hun voordeel afwikkelden. Dat leverde direct al 13, 17 en nog eens 15 imps op. De ontredderde Zweden, van wie vooral Brunzell-Nilsen een aangeslagen indruk maakten, hadden hiertegen geen verweer en met duidelijke cijfers, 128-78, haalde het Nederlandse team overtuigend de overwinning naar zich toe.

Hiermee heeft Nederland het beste van de drie vergelijkbare resultaten in de Olympiade-toernooien geboekt uit de geschiedenis. In 1968 bereikten Van Heusden-Kokkes, Kreijns-Slavenburg en Max Rebattu sr. en jr. de halve finale, verloren van Amerika en waren daarna te moe en te ontgoocheld om nog serieus om het brons te kunnen spelen. Ze verlieten de Olympiade met een eervolle, maar medailleloze vierde plaats. In 1980 in Valkenburg kwam Nederland ook niet verder dan de halve finale, maar in de toenmalige toernooiformule was geen kleine finale opgenomen en beide verliezende teams uit de halve finale kregen automatisch brons. De nu behaalde ongedeelde bronzen medaille is een verdiende en overtuigende prestatie. De meest ervaren spelers, Leufkens-Westra, ontpopten zich als ware "IJzeren Heinen' die door de captains Trouwborst en Kirchhoff in alle belangrijke ontmoetingen werden ingezet en steeds tegen de moeilijkst te bespelen tegenstanders. Dat zij tot de laatste kaart even nauwkeurig als geïnspireerd bridge zijn blijven spelen, vormt het bewijs van hun grote klasse. Met een wat geavanceerder gebiedssysteem zouden zij wellicht nog meer aan de Nederlandse score hebben kunnen bijdragen. De Boer-Muller zijn de ontdekking van het toernooi geworden; hun prestaties hebben ook internationaal de aandacht getrokken. Van der Neut-Nooijen beleefden hun grote dagen vooral aan het begin van het toernooi toen zij ware slachtingen onder de zwakkere tegenstanders aanrichtten. De vrouwen-Olympiade is in het voordeel van het Oostenrijkse team beslist dat Groot-Britannië ten slotte met 265-218 wist te verslaan. Ook hier speelde het geraffineerde biedsysteem van de Oostenrijkse vrouwen vooral op de grote spellen een doorslaggevende rol. In de finale van het open toernooi heeft Frankrijk met nog 48 spellen te spelen een verrassend grote, en vermoedelijk beslissende voorsprong van 120-59 genomen. De Fransen herhalen hiermee waarschijnlijk hun prestatie van Valkenburg 1980.

Dat de strijd om de bronzen Olympische medaille in feite al snel was beslist, komt door enkele 'grote' spellen. Eén ervan is dit:

Z/OW

ß7 A 10 7 6 5

ß6 6 3

ß5 B 10 9

ß4 B 7 3

ß7 - - -

ß6 V B 9 5

ß5 A H 2

ß4 A H V 8 6 2

ß7 V 3 2

ß6 A H 10 8 4

ß5 8 7 5

ß4 5 4

ß7 H B 9 8 4

ß6 7 2

ß5 V 6 4 3

ß4 10 9

Het biedverloop in de kamer waarin De Boer-Muller (NZ) tegen Brunzell-Nilsen (WO) speelden:

Z: W: N: O:

Pas 1 ß4 1 ß7 (!) 2 ß6

4 ß7 (!) 5 SA pas 7 ß6

7 ß7 (!) dbl. a.p.

Drie uitstekende acties van De Boer-Muller resulteerden in een geslaagd uitneembod tegen het onverwoestbare grootslem harten van OW. 7 ß7 ging 6 down en kostte slechts 1400 punten. Als Leufkens-Westra in de andere kamer niet verder dan klein slem zouden zijn gekomen, dan zou Nederland nog 60 punten (2 imps) aan dit spel hebben overgehouden. Maar zo verliep het bieden bij hen:

Z: W: N: O:

pas 1 ß4 pas 1 ß6

1 ß7 5 SA dbl. 7 ß4

7 ß6 a.p.

Het volgbod van Fallenius (Z) kwam te laat en Nilslands doublet op 5 SA (de Groot Slem Forcing), dat kennelijk een vaste slag (ß7 A) toont, vergrootte slechts de onzekerheid aan Zweedse kant over de vraag of wel of moest worden uitgenomen. Met 7 ß4 toonde O 2 van de 3 tophonneurs in troef (aan de andere tafel had het 7-ß6-bod dezelfde betekenis). Met de 2210 punten die dit groot slem opleverde, won Nederland op dit spel 13 imps.

    • Bob van de Velde