Bliksembezoek EG-trio aan Somalië

MOGADISHU, 5 SEPT. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, heeft gisteren samen met zijn Deense en Portugese collega's een bliksembezoek gebracht aan het door oorlog en hongersnood geteisterde Somalië. Hurd leverde daarbij kritiek op de Verenigde Naties. “De VN-organen die verantwoordelijk zijn voor het geven van medische hulp zouden hier in Mogadishu de leiding op zich moeten nemen... mij is niet duidelijk waarom zij er niet zijn”, aldus Hurd. De gezondheidsorganisatie van de VN, de WHO, heeft geen staf in Mogadishu.

De drie Europese ministers bezochten in de stromende regen een krottenwijk en twee voedselcentra. Volgens Hurd heeft de hele wereld te traag gereageerd op de situatie in Somalië, “en het is duidelijk dat het hier nog erger zal worden”. De overvallen van gewapende groepen op voedseltransporten mogen geen excuus zijn de hulp te verminderen, zo meende Hurd, die zei te constateren dat ondanks de overvallen toch een redelijk deel van het voedsel de hongerenden bereikt.

Hurd liet zich door hulpverleners voorlichten over de oorlogssituatie in het land. Mark Stirling, hoofd van het Kinderfonds van de VN, UNICEF, sprak van een “elite” van mensen die voedsel ontvangen, namelijk degen die zo gelukkig zijn in de buurt van de hoofdstad te zijn. Zij die niet de kracht hebben om naar Mogadishu te komen zijn verstoken van voedsel, zei Stirling.

Twee miljoen Somaliërs worden door de hongerdood bedreigd. Met name in de zuidwestelijke woestijn is niets meer te eten. Het Rode Kruis heeft becijferd dat inmiddels 100.000 mensen zijn gestorven, elke dag komen daar 2.000 nieuwe dodelijke slachtoffers bij.

De EG-trojka kondigde in Somalië plannen aan om een deel van de hulp aan Somalië te bestemmen voor de financiering van troepen voor de bescherming van de transporten. Het eerste contingent troepen zal worden gevormd door 500 man Belgische commando's, die zich gisteren al gereed maakten om uit België te vertrekken. Het gaat om elitetroepen, die ook ruime ervaring hebben met humanitaire operaties in Afrika, zoals onlangs in Zaïre en Rwanda. Zij zullen bij de bescherming van hulptransporten samenwerken met VN-soldaten.

België was door de VN gevraagd het Europese deel te leveren van de 3.500 man sterke VN-macht, die voor Somalië wordt gevormd. De komst van de eerste 500 man Pakistaanse troepen, die al namens de VN in Mogadishu hadden moeten zijn, heeft inmiddels vertraging opgelopen. (AP, Reuter)