Weer brandstichting en rellen bij asielcentra

BONN, 4 SEPT. Ook de afgelopen nacht zijn in Oost-Duitsland weer woonoorden voor asielzoekers aangevallen.

Voor de centrale opvangplaats van de deelstaat Brandenburg in Eisenhüttenstadt (nabij de Poolse grens) ontstond de ernstigste situatie. Daar leverden 200 leden van de grenspolitie met waterkanonnen en wapenstokken twee uur slag met 40 rechtsradikale relschoppers. Dertien aanvallers werden gearresteerd, er vielen twee gewonden bij de politie. In Biesenthal brandde een onbewoonde houten barak uit.

Bij een bezoek aan Cottbus, waar eerder deze week zware rellen waren, zei de Brandenburgse premier Manfred Stolpe (SPD) dat de opnamecapaciteit voor asielzoekers in zijn deelstaat nu “absoluut uitgeput” raakt en dat een zeer snelle verandering van het bestaande asielbeleid temeer nodig is nu de winter eraan komt en niet meer in tenten of noodonderkomens kan worden overnacht.

Stolpe bracht later gisteren een bezoek aan Ketzin (20 km ten westen van Berlijn, 48.000 inwoners), waar 44 Bulgaarse en Roemeense asielzoekers, vooral vrouwen en kinderen, woensdagnacht in paniek moesten vluchten nadat hun woonbarak door twee (later aangehouden) 20-jarige rechtsradikalen in brand was gestoken. Hij liep mee in een grote plaatselijke demonstratie tegen dat geweld en prees de bevolking, die de brandstichters had aangegeven en de vluchtende asielzoekers onderdak had geboden. Stolpe: “Molotov-cocktails gooien in kinderslaapkamers is poging tot moord, mensen die zoiets doen bevinden zich op een weg die in Duitsland al eens eerder in Auschwitz is geëindigd.”