Vliegtuig op weg naar Sarajevo "neergeschoten'

BELGRADO, 4 SEPT. Een Italiaans vliegtuig met hulpgoederen voor de belegerde Bosnische hoofdstad Sarajevo is gisteren kort voor de landing neergestort; volgens een Italiaanse minister is het toestel neergeschoten.

De vier bemanningsleden kwamen om het leven.

De Italiaanse minister van stedelijke aangelegenheden, Carmelo Conte, zei vanochtend dat het toestel “zeker is neergeschoten”, al kon hij nog niet zeggen hoe en door wie. Een patrouille van de VN vond het wrak gisteren bij Jasenica, in een door Kroaten en moslims gecontroleerde sector. De VN meldden vanochtend nog geen bewijs voor het neerhalen te hebben gevonden.

Helikopters van het Amerikaanse schip USS Iwo Jima, dat koerst in de Adriatische zee, hadden het wrak als eerste gevonden, maar moesten hun missie onderbreken toen ze onder vuur werden genomen. Gisteren al waren er aanwijzingen dat het toestel, dat vanuit Split met vier ton dekens naar Sarajevo onderweg was, was neergeschoten. Sinds vorige maand de bemanning van een Duits transportvliegtuig van de VN had gemerkt door een kennelijk vijandig gezinde radar te zijn opgemerkt, zijn sommige bemanningen ertoe overgegaan bij hun landing naar Sarajevo vuurpijlen en aluminiumstroken uit te gooien, om radargeleide raketten te misleiden. De radarinstallatie stond bij Zenica, een stad die ook in handen is van de Kroaten en moslims, niet ver van de plaats van de ramp van gisteren.

Het Italiaanse vliegtuig, een G-222, is gisteren om 13.30 uur neergestort, zonder dat van de bemanning enige melding over onregelmatigheden noch enig noodsignaal was ontvangen. In het kader van de luchtbrug op Sarajevo zijn inmiddels ruim duizend vluchten uitgevoerd. Hoewel vanaf het begin regelmatig op vliegtuigen geschoten is, meestal met lichte wapens, hebben zich geen ongelukken van betekenis voorgedaan. De VN hebben gisteren de luchtbrug naar Sarajevo onderbroken.

Pag.5: Vliegtuig neergestort

De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft gisteren alle verantwoordelijkheid voor het gebeurde van de hand gewezen. Naar zijn zeggen hebben de moslims het vliegtuig neergeschoten, wellicht in de gedachte dat het een Servisch militair toestel betrof. De luchtverkeersleiding in Belgrado had gisteren als eerste de juiste lokatie van het wrak gemeld.

Het ongeluk komt in een atmosfeer van toenemend geweld tegen de VN-operatie in Sarajevo, afkomstig van de combattanten ter plaatse. Donderdag nog werd het hoofdkwartier van de VN in de stad opnieuw door granaten geraakt. Sinds medio juni zijn van de ongeveer 1500 VN-soldaten in Sarajevo er twee gedood en veertig gewond geraakt. Veel militairen lijden inmiddels aan ernstige stress en motivatieproblemen, omdat zij het gevoel hebben vooral van de kant van de moslims als schietschijf te worden gebruikt, in het kader van pogingen een buitenlandse interventie te provoceren.

Een hulptransport van de VN over land bereikte gisteren vanuit Sarajevo de door moslim-eenheden gecontroleerde stad Gorazde, waar de Serviërs vorige week hun belegering en beschietingen hadden beëindigd. Serviërs onderweg hebben het konvooi wel doorzocht, maar het verder geen stroobreed in de weg gelegd. Na 36 uur relatieve rust nam Servische artillerie vannacht weer Sarajevo onder vuur, kennelijk als represaille voor een voortdurend offensief van moslim-eenheden aan de westkant van de stad.

    • Raymond van den Boogaard