Verkeerschaos door noodweer

ROTTERDAM, 4 SEPT. Het noodweer van de afgelopen nacht en vanochtend heeft vooral in West-Nederland bij zowel het trein- als wegverkeer voor chaotische taferelen gezorgd.

Door twee blikseminslagen in de bovenleidingen moest het treinverkeer tussen Utrecht en Gouda worden gestaakt, wat tot ernstige vertragingen leidde op de lijnen Rotterdam/Den Haag en Amersfoort. Duizenden reizigers kwam uren te laat op hun bestemming. Op diverse trajecten hebben geruime tijd bussen gereden om gestrande treinpassagiers te vervoeren.

Door zware regenval in Rotterdam en omstreken kwam er vanochtend op de A20 tussen Nieuwerkerk en het Rotterdamse Kleinpolderplein vijftien tot twintig centimeter water te staan. Als gevolg daarvan deden zich verscheidene ongelukken voor, die weer aanzienlijke stremmingen teweegbrachten. Richting Hoek van Holland stond tegen negenen een file van twaalf kilometer.

Rond kwart over tien gisteravond sloeg de bliksem in de raffinaderij van Esso in de Botlek, waardoor een storing in het fakkelsysteem optrad. Als gevolg daarvan ontsnapten zwavelwaterstof en zwaveldioxide, die grote stankoverlast veroorzaakten in Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam, Bergschenhoek en Zoetermeer. Bij de milieudienst van Rijnmond (DCMR) kwamen 's avonds en in het begin van de nacht ruim 230 klachten binnen over een riool- dan wel rotte-eierenlucht.

Het noodweer is voortgekomen uit een omvangrijk lage-drukgebied boven Scandinavië, dat restanten bevat van de orkaan Andrew die onlangs in de Verenigde Staten heeft huisgehouden. Vooral de zuidwesthoek van Nederland kreeg massa's regen te verwerken. In Rotterdam bijvoorbeeld werd tussen vier en zeven uur vanochtend 24 millimeter gemeten, volgens H. Vergouw van het KNMI “een uitzonderlijk grote hoeveelheid”. In Vlissingen viel in dezelfde tijd twintig millimeter regen.