Tv-omroep Overijssel gaat vandaag de lucht in

HENGELO, 4 SEPT. De Overijsselse omroep TV-oost begint vandaag met een drie maanden durende reeks proefuitzendingen, die moet uitmonden in een dagelijks regulier provinciaal televisieprogramma. Overijssel is daarmee de eerste Nederlandse provincie die regionale televisie kan ontvangen.

TV-oost, de televisie-afdeling van Radio Oost, gaat vooral regionaal nieuws uitzenden. “Net als bij onze radio-uitzendingen”, aldus projectleider J. Kikkert. De Overijsselse omroep gaat volgend jaar met een kernredactie van ongeveer twintig mensen en veel gebruik makend van freelancers vanuit een nieuwe radio/tv-studio in Hengelo dagelijks een eigen nieuwsjournaal van een kwartier uitzenden, na het NOS-journaal van 6 uur.

Daarna komt de televisie met een Overijssels magazine met achtergronden en een service-rubriek en tussendoor natuurlijk enig regionaal amusement. Dat wil zeggen, als de Overijsselse kijkers en politici bereid zijn de omroepbijdrage met - naast het tientje dat nu al voor regionale radio betaald wordt - “een gulden of vijf te verhogen”. Want zo veel denkt men bij TV-oost nodig te hebben om de uitzendingen rond te krijgen. De rest komt uit sponsor- en reclamegelden.

De uitzendingen van TV-oost worden doorgegeven via het kabelnet, waardoor 82 procent van de 1 miljoen potentiële Overijsselse tv-kijkers bereikt kan worden. Voor de proefuitzendingen is men tevreden met een "kijkbereik' van 20 procent van dat aantal, laat Kikkert weten. Die proefuitzendingen gaan nog via het kanaal van BRT2, maar TV-oost wil zo snel mogelijk een eigen kanaal.