Steun van Britten jaagt koers pond en dollar omhoog

LONDEN, 4 SEPT. De koers van de dollar en het pond is gisteren en vanmorgen op de valutamarkten omhooggeschoten tot de hoogste waarde sinds een maand. Reden voor de koersstijging is het plan dat de Britse overheid gisteren lanceerde om het pond op grote schaal te gaan steunen. De minister van financiën, Norman Lamont, kondigde aan de komende maanden Duitse marken te lenen om daarmee vervolgens ponden te kopen. Door de vraag naar ponden te vergroten moet de koersval van het pond worden gestopt. Het pond werd in de afgelopen weken meegesleurd in de dramatische koersval van de dollar.

Nadat het plan gisteren om drie uur bekend werd gemaakt, schoot het Britse pond omhoog. Woensdag bereikte de munt nog een dieptepunt van 3,13 gulden, nog maar een cent boven de bodemkoers binnen het Europese Monetaire Stelsel. Gisteren steeg het pond al tot ruim 3,15 gulden, en bereikte vanmorgen een koers van bijna 3,18 gulden.

Het Britse ministerie van financiën zal voor 10 miljard ECU (7,27 miljard pond) marken en andere valuta lenen. Vervolgens worden de vreemde valuta omgezet in ponden. Daarmee steunt de Britse regering het pond, dat de laatste dagen door de toegestane ondergrens van het Europese Monetaire Stelsel dreigde te zakken. Minister Lamont hoopt met de ingreep te ontkomen aan verhoging van de Britse rente om op die manier het pond te steunen. Een renteverhoging zou een herstel van de Britse economie in de weg staan. De aankonding van Lamont had grote gevolgen voor de koers van de dollar. Na het na-oorlogs dieptepunt van nog geen 1,57 op woensdag steeg de dollar gistermiddag al tot 1,59 gulden. Tegen het middaguur vandaag schoot de dollar door naar bijna 1,62 gulden, de hoogste koers sinds een maand. De stijging van pond en dollar werd vanmorgen kracht bijgezet, toen de Italiaanse centrale bank de basisrente verhoogde van 13,25 procent tot 15 procent in een poging de zwakke lire te verdedigen. Ook verkocht de Italiaanse centrale bank op grote schaal Duitse marken.