Reacties op wapenhandel VS Taiwan

TOKIO, 4 SEPT. Japan hoopt dat China niet al te fel zal reageren op het voorgenomen Amerikaanse besluit 150 F-16 gevechtsvliegtuigen te leveren aan Taiwan en hoopt dat “Peking en Washington in het belang van de stabiliteit in Azië goede betrekkingen zullen houden”.

Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering gezegd, na het bekendworden van het Amerikaanse besluit. Hij voegde eraan toe niet te verwachten dat de wapenleverantie de regionale spanningen in Azië zal doen oplopen.

China dreigde gisteren met het boycotten van het wapenbeheersingsoverleg over het Midden-Oosten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China - de grootste leveranciers van wapens aan het Midden-Oosten - begonnen dit overleg na de Golfoorlog. De vrees bestaat dat China het beraad verlaat en de wapenleverantie aan Taiwan "vergeldt' met het opvoeren van de wapenexport naar het Midden-Oosten. China staat sinds geruime tijd onder Amerikaanse druk om niet langer raketten van het type Scud te leveren aan landen als Syrië en Iran. Washington voerde de druk gisteren met een nieuwe waarschuwing verder op. Een Amerikaanse woordvoerder zei te hopen dat “China zich houdt aan zijn belofte niet mee te helpen aan de verspreiding van moderne rakettechnologie.”

Het Amerikaanse besluit heeft van verschillende kanten tot kritiek geleid. Een woordvoerder van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen zei dat de voorgenomen leverantie van wapens aan Taiwan “de reputatie van de VS geen goed zal doen.” Andere onafhankelijke waarnemers noemden het besluit “misbruik van buitenlandse politiek voor verkiezingen.” (AP)