Rabin wil Assad "overal' ontmoeten

JERUZALEM, 4 SEPT. De Israelische premier Yitzhak Rabin is bereid de Syrische president Hafez al-Assad “ongeacht waar en wanneer” te ontmoeten. Dat heeft Rabin vandaag gezegd in een vraaggesprek met het dagblad Yadiot Aharonot.

Rabin zei van mening te zijn dat Israel er tijdens het vredesoverleg in Washington in is geslaagd de Syriërs “op gunstige wijze te verrassen” en dat het “voor een minder gespannen sfeer” heeft gezorgd.

Hij onderstreepte drie initiatieven die Israel had genomen: “Allereerst hebben we aangegeven dat we resolutie 242 van de Verenigde Naties accepteren als basis voor de vredesonderhandelingen” “In de tweede plaats hebben we de meer dan achttien jaar geleden getekende akkoorden over de scheiding van troepen op de Hoogte van Golan ter sprake gebracht, die ons veiligheid hebben gebracht aangezien sindsdien geen enkele Israeliër het slachtoffer is geworden van terrorisme op de Golan en aangezien er sindsdien in dit gebied geen enkele infiltratiepoging is waargenomen.” “Ten derde hebben we onze Syrische gesprekspartners duidelijk gemaakt dat het nodig is te spreken over veiligheidsregelingen in geval van vrede. Aan de orde is niet de (Israelische) terugtrekking van de Golan maar de vrede of een interim-regeling voor vrede”, aldus Rabin.

Koning Hassan van Marokko heeft gisteren openlijk toegegeven dat hij in 1976 in het geheim Rabin heeft ontmoet. Deze was toen ook premier van Israel. Ook zei de koning dat hij daarvoor al geheime besprekingen met de vroegere Israelische minister van defensie Moshe Dayan had gevoerd. (AFP/Reuter)