Presentator en president regisseren een tv-debat

PARIJS, 4 SEPT. De drie uur durende "Maastricht-show' die gisteravond, met François Mitterrand en Helmut Kohl als belangrijkste sterren, door de Franse televisie werd uitgezonden, was het voorlopige hoogtepunt in de campagne voor het referendum over het Verdrag van Maastricht. De uitzending was tevens een nieuw hoogtepunt in de carrière van presentator en organisator Guillaumme Durand, een van de grote sterren aan het Franse televisie-firmanent.

Durand begon vorig jaar herfst met grote politieke shows, toen nog bij La Cinq, de commerciële zender die begin dit jaar failliet ging. In een soort nagebouwd Lagerhuis fungeerde Durand zelf als strenge Speaker. TF 1, het grootste (commerciële) Franse tv-station, nam Durand uit de failliete boedel van La Cinq over tegen betaling van een salaris dat de honorering van een Nederlandse minister ruim overstijgt.

In juli kwam de presentator op het idee een grote "politieke reality-show' met Mitterrand aan "Maastricht' te wijden. Het Elysee gaf begin augustus “zonder commentaar” (Durand) zijn medewerking, op een moment dat het aantal ja-stemmers volgens de opinieonderzoekers nog ruim in de meerderheid was.

Voor de Durand/Mitterrand-show spaarde TF 1 kosten (circa 800.000 gulden) noch moeite. Als "studio' werd het magnifieke auditorium van de Sorbonne gehuurd. Er werd een tv-verbinding met Bonn gelegd van waaruit kanselier Kohl mocht optreden. (De Britse premier Major had de uitnodiging afgewezen.) Een instituut voor opinieonderzoek selecteerde twintig Fransen die een doorsnede van de bevolking moesten voorstellen - maar vertegenwoordigers van extreem-rechts of extreem-links, samen goed voor een kleine 20 procent van de stemmen bij de laatste regionale verkiezingen, ontbraken.

Mitterrand besprak eerst met Durand enkele artikelen van het verdrag, discussieerde vervolgens met de "gewone' Fransen, beantwoordde een serie bijna onbegrijpelijk technische vragen van enkele journalisten en debatteerde ten slotte - maar toen was voor veel kijkers al heel laat - met Philippe Séguin, de leider van de nee-campagne tegen Maastricht. De show werd besloten met optredens van Julien Clerc, die het eeuwige Frankrijk in een chanson bezong en van de Belgische tenor José van Dam, die begeleid door een symfonieorkest een aria uit Don Giovanni zong.