PHILIPPE SEGUIN; Tegenstander van het eerste uur

PARIJS, 4 SEPT. Philippe Séguin is met zijn optreden als discussiepartner van president François Mitterrand in de "Maastricht-show' die de Franse tv-zender TF 1 gisteravond uitzond, geconsacreerd als aanvoerder van de campagne tegen ratificatie van het Verdrag van Maastricht. De 49-jarige enigszins corpulente gaullist, burgermeester van het stadje Epinal in de Vogezen en voor de RPR (Rassemblement pour la République) lid van de Nationale Vergadering, is een tegenstander van het eerste uur van de Europese monetaire en politieke unie, die eind vorig jaar in de Limburgse hoofdstad werd beklonken.

Op 11 november vorig jaar schreef Séguin in het dagblad Le Figaro een artikel onder de titel "Frankrijk ontwaak' waarin hij waarschuwde tegen het verlies van soevereiniteit als gevolg van vooral de monetaire samenwerking zoals voorzien in "Maastricht'. Séguin's "finest hour' (tot nu toe) kwam in de nacht van 5 op 6 mei tijdens het debat in de Nationale Vergadering over de grondwetswijziging die nodig was om het Verdrag van Maastricht te kunnen ratificeren.

Séguin die wel eens spottend archeo-gaullist wordt genoemd, hield een ruim twee uur durende rede waarin hij, na een uitvoerige analyse, het verdrag en de vereiste grondwetswijziging afwees. Aan het slot van zijn betoog, ruim na middernacht, kreeg hij een ovatie van veel partijgenoten en zelfs enkele communisten. De splitsing van de RPR - partijleider Jacques Chirac is voor ratificatie - was daarmee een feit.

In juli richtte Séguin samen met de RPR-fractieleider in de Senaat, Charles Pasqua, het "Rassemblement pour le non' op. In de campagne die hij sinds twee maanden onvermoeibaar voert - zes spreekbeurten per week, gespreid over het gehele land - waarschuwt Séguin voor een “federaal, liberaal en technocratisch” Europa waarin de Franse soevereiniteit ten onder gaat. Een van zijn geliefde citaten, uiteraard van De Gaulle, is dat “democratie en de natie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn”.

Het verlies van de franc - de nationale munten van de EG-landen gaan volgens het verdrag op in een gemeenschappelijke Europese munt - is voor Séguin onaanvaardbaar omdat het monetaire beleid van de toekomstige Europese centrale bank zich volgens hem aan elke democratische controle onttrekt. Ook het verlenen van kiesrecht aan EG-onderdanen bij de verkiezing van het Europese Parlement wijst hij principieel af. “Volgens de federale logica van het verdrag wordt daarmee de weg geopend voor de notie van een Europees volk die ik verwerp.”

    • Jan Gerritsen