Parlement Belgrado praat over motie tegen premier Panic

BELGRADO, 4 SEPT. Het debat over een motie van wantrouwen tegen premier Milan Panic is vanmorgen alsnog begonnen in het federale parlement van Joegoslavië: de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij heeft geweigerd de motie in te trekken.

Panic en de Joegoslavische president Dobrica Cosic openden het debat met een verdediging van hun optreden op de conferentie in Londen. Beiden meenden dat deze een bijdrage heeft geleverd tot een mogelijke afwending van het “volledige isolement” en een “militaire interventie”, die ze als een catastrofe en een tragedie omschreven.

De Servische president Slobodan Milosevic, met wie Panic in Londen in openlijk conflict geraakt was, woonde de zitting vandaag niet bij. De Montenegrijnse president Momir Bulatovic, die naar verluidt Panic steunt, was wel aanwezig.

Premier Panic had gisteren in Belgrado laten weten, zich in geen geval door zijn politieke tegenstanders te laten wegpesten, en maakte toespelingen op mogelijke steun voor zijn persoon door studenten, demonstranten en mogelijk zelfs de Joegoslavische legerleiding. De in Servië regerende SPS van Milosevic had eerder laten weten elke steun voor de motie van wantrouwen in te trekken, naar verluidt onder sterke druk van Cosic.

In de Joegoslavische hoofdstad Belgrado werden gisteren pamfletten verspreid, waarin burgers worden opgeroepen vandaag voor het federale parlement ten gunste van Panic te demonstreren.

    • Raymond van den Boogaard