Modder Afghanistan: honderden doden

KABUL, 4 SEPT. Vloedgolven van water, modder en steen hebben in de Afghaanse Hindu Kush bergen ten noorden van Kabul woensdagmorgen voor meer dan 450 doden gezorgd.

Vijfhonderd mensen zijn vermist. Volgens reddingswerkers die zijn begonnen zich door de twee meter hoge modderlaag heen te werken, kan het dodenpeil oplopen tot meer dan 3.000. Meer dan duizend huizen in de smalle valleien zijn verwoest, een deel daarvan waren gebouwd door teruggekeerde vluchtelingen. De vloedgolf, die op sommige plaatsen meer dan negen meter hoog werd, stroomde achttien kilometer het land in. In de stad Gulbahar, 75 kilometer ten noorden van Kabul, werden tien bussen vol passagiers met de stroom meegezogen. Vele hectaren landbouwgrond en irrigatiekanalen zitten vol met puin en modder.