Koers Elsevier hoger na cijfers

AMSTERDAM, 4 SEPT. De effectenbeurs in Amsterdam liep vanmorgen in de pas met de beurs in Londen en de dollar. “De stemming is duidelijk verbeterd”, zei een handelaar. Elsevier steeg na de bekendmaking van de halfjaarcijfers met 2,40 tot 112 gulden.

AMSTERDAM Beursplein 5 kon de vriendelijke stemming van gisteren vasthouden. Weliswaar deden de koersen het vanmorgen rustiger aan door het naderen van het weekeinde, maar de ondertoon was goed. Vooral de hogere dollar werd positief onvangen door de handel.

Bij opening van de markt waren de internationals gevraagd. Daarna moesten de koersen terrein inleveren door de publikatie van hoger dan verwachte inflatiecijfers voor Nederland. De obligaties zakten daarop gemiddeld een dubbeltje in. De CBS-stemmingsindex stond na ruim anderhalf uur handelen onveranderd op 110,30.

Als gevolg van de overnemingsgesprekken schoot de koers van het noodlijdende Rood Testhouse 40 cent omhoog naar 2,90 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York ging gisteren veelbelovend van start, maar kon de dag slechts met een fractionele winst afsluiten. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3.292,18 punten, 1,87 punt hoger dan de dag daarvoor toen de index met 24 punten steeg. Er werd niet veel gehandeld omdat veel beleggers wachten op de nieuwste werkloosheidcijfers in de VS.

LONDEN De Britse steun voor het pond had een positief effect op de beurs in Londen. De angst voor een stijging van de rente werd hierdoor weggenomen. De FTSE 100-gemiddelde steeg gisteren met 69 punten en vanmorgen zette deze stijging zich verder door tot 2.393,2 punten.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt stegen als reactie op de gunstige stemming op andere Europese beursen en het herstel van de dollar. De Dax-30 index liep in de loop van de morgen op met 9 punten tot 1.539,74 punten

TOKIO In Tokio stegen de koersen voor de tweede dag achter elkaar. Het Nikkei-225 koersgemiddelde sloot vandaag op 18.555,30 punten, 168,81 punten hoger dan gisteren.