IBM richt onderneming voor pc's op

Het Amerikaanse computerbedrijf IBM heeft zijn divisie personal computers ondergebracht in een aparte onderneming. De nieuwe onderneming, onder de naam IBM Personal Computer Company, zal naar verwachting een jaarlijkse omzet behalen van 7 miljard dollar en wordt daarmee de grootste pc-fabrikant ter wereld.

In december vorig jaar maakte IBM bekend zijn bedrijfsstructuur grondig te willen veranderen met als doel de winstgevendheid te verbeteren. De onderneming maakte vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies (2,83 miljard dollar). Door het concern op te delen in enkele kleinere, zelfstandig werkende sectoren kan beter op de marktontwikkelingen worden gereageerd. “Alles draait om snelheid - snellere ontwikkeling en snellere distributie”, verklaarde IBM-directeur James Cannavino deze week in een interview. Het concern komt volgens Cannavino binnen zes tot acht weken met een nieuwe reeks pc's voor gebruik thuis en in kleine bedrijven.