Gist boekt sterke winststijging

Het biotechnologieconcern Gist-Brocades heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een winst uit gewone bedrijfsuitoefening behaald van 42,8 miljoen gulden, 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

Vorig jaar bedroeg de nettowinst over de eerste zes maanden 166,7 miljoen gulden. In dit cijfer was een buitengewone bate van 133,2 miljoen gulden begrepen, die samenhing met de verkoop van de Pharma-divisie aan het Japanse Yamanouchi. Buitengewone baten bleven dit jaar uit.

De omzet van Gist-Brocades is in het eerste halfjaar met 5,4 procent gedaald tot 751 miljoen gulden. Maar wanneer de desinvesteringen buiten beschouwing worden gelaten, is er sprake van een omzetstijging van 8,6 procent. De raad van bestuur verwacht dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in belangrijke mate zal toenemen. De dollarkoers kan echter nog roet in het eten gooien. “Gelet op de huidige ontwikkeling van de dollarkoers kan het resultaat over het tweede halfjaar wel eens een geringere stijging te zien geven dan over het eerste halfjaar.”