GG en GD Amsterdam wil strengere regels "darkrooms'

AMSTERDAM, 4 SEPT. De Amsterdamse GG & GD wil strengere regels in zogenoemde dark rooms en sauna's waar homoseksuele mannen anoniem seks kunnen hebben. De dienst wil er bij de gemeente op aandringen een aantal maatregelen verplicht te stellen, zoals het geven van informatie over aids, het waarschuwen voor besmettingsgevaar en de verkoop van condooms.

Met de voorstellen is de hoofdstedelijke GG & GD andermaal in aanvaring gekomen met een aantal instanties die zich met voorlichting en preventie over Aids bezighouden. De Homo aids voorlichtingsgroep Amsterdam (Hava) keert zich vooral tegen het verplichtende karakter van de voorgestelde maatregelen. De meeste eigenaren van bars en sauna's werken nu al mee bij het verstrekken van voorlichting en het verkopen van condooms, aldus Hava-voorzitter P. Dankmeijer.

Dankmeijer denkt dat de verplichting en de mogelijke controle daarop de goede verhouding wel eens zouden kunnen bederven. Daarnaast meent de Hava dat de inspanningen zich meer op de voorlichting en preventie zelf moeten richten in plaats van op controle van nieuwe regels.

De verhouding tussen de hoofdstedelijke GG & GD en een aantal homo-organisaties is enigzins bekoeld, nadat onderzoeker dr. R. Coutinho zich eind vorig jaar kritisch uitliet over de dark rooms. Hij suggereerde daarbij een verband tussen de opleving van het aantal geslachtziekten en seropositieven, en de gestegen populariteit van de dark rooms.

Volgens de Hava worden onveilige sekstechnieken, zoals anale seks zonder een condoom, slechts incidenteel toegepast in deze gelegenheden. Recent onderzoek heeft volgens de organisatie uitgewezen dat bezoekers niet alleen de intentie uitspreken veilig te willen vrijen, maar zich hier in praktijk ook aan te houden.