Gewonde soldaten uit Bosnië willen terug naar front

DEN HAAG, 4 SEPT. Ongeveer twintig gewonde Bosnische soldaten die gisteren in Nederland aankwamen in een groep van 500 Bosnische vluchtelingen, hebben het ministerie van justitie voor een probleem geplaatst.

De betrokken militairen willen na hun medische behandeling in Nederland, als ze genezen zijn, terug naar het front, maar Justitie vreest dat daarmee de schijn wordt gewekt dat Nederland partij kiest in de strijd in het voormalige Joegoslavië.

Volgens een woordvoerder van het ministerie wil Justitie in overleg met de autoriteiten in Kroatië bezien of opvang van gewonde soldaten die zeggen te willen terugkeren naar het front, wellicht zou kunnen gebeuren in kampen in Kroatië. “Ze zijn niet uitgenodigd om na hun medische behandeling weer terug te gaan. Ze zijn uitgenodigd om hier te schuilen”, aldus het ministerie.

De groep van 500 Bosnische vluchtelingen was door de Kroatische autoriteiten geselecteerd. De ongeveer twintig soldaten waren gekleed in uniform. Volgens de woordvoerder van justitie “hadden we dat ook liever niet gezien, maar ze hadden natuurlijk geen andere kleren.”