Genetica overleden

NEW YORK, 4 SEPT. Woensdagavond is op 90-jarige leeftijd de vooraanstaande Amerikaanse genetica Barbara McClintock overleden.

McClintock ontving in 1983 de ongedeelde Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde. McClintock deed in de jaren '40 en '50 belangrijk pionierswerk aan "transponeerbare elementen' in maïs. Toen al ontdekte ze, door zeer ingewikkelde kruisingsproeven, dat sommige stukjes DNA van maïs zich kunnen verplaaten van de ene plek in de chromosomen naar de andere, ofwel "springen'. Het belang van McClintocks solitaire en min of meer obscure werk werd pas ingezien in de vroege jaren tachtig. McClintock was de derde vrouw die een ongedeelde Nobelprijs ontving (de andere twee zijn Marie Curie in 1911 en Dorothy Hodgkin in 1964. McClintock werkte de afgelopen halve eeuw op het laboratorium van Cold Spring Harbor op Long Island. Ze maakte daar tOt vier maanden werkweken van zeven dagen per week, twaalf uur per dag.