Geldschieter wil noodlijdend Rood Testhouse overnemen

HEERDE, 4 SEPT. Het noodlijdende high-techbedrijf Rood Testhouse in Heerde onderhandelt met twee financiers over een kapitaalinjectie. Wie de investeerders zijn is nog onduidelijk. Een van de twee wil de verzwakte onderneming geheel overnemen, waarbij de notering aan de Amsterdamse parallelmarkt behouden moet blijven. Dit is gebleken tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

Het bedrijf is na de onverwachte tegenvallers in juli op zoek naar een partner. Het al flink geslonken eigen vermogen van 5,5 miljoen gulden zal door een reorganisatie, waarbij 150 banen moeten verdwijnen, nog verder onder druk komen te staan door voorzieningen van “enkele miljoenen guldens”. Het bedrijf publiceerde eind augustus een operationeel verlies van maar liefst 3 miljoen gulden. De Rabobank, die een krediet van 14 miljoen gulden aan Rood Testhouse verleende, heeft de kredietkraan al behoorlijk dichtgedraaid met het oog op de onzekere toekomst.

Volgens geruchten zou de bekende ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen betrokken zijn bij de onderhandelingen. Op de vraag of Van den Nieuwenhuyzen met Rood Testhouse onderhandelt, antwoordt president-commissaris T.H.J. Mulder: “Er wordt al heel lang gesproken met Van den Nieuwenhuyzen.” Deze mededeling weigerde hij verder toe te lichten. Van den Nieuwenhuyzen was niet bereikbaar voor commentaar.

Rood Testhouse heeft al enige tijd zakelijke banden met de Nijmeegse onderneming Euratec, een onderdeel van het Begemann-imperium. Dat bedrijf wordt gecontroleerd door Joep van den Nieuwenhuyzen. Rood Testhouse en Euratec zijn beide werkzaam voor de chipsindustrie. Euratec verpakt de chips in een plastic omhulsel en Rood controleert de computeronderdelen. “Die twee bedrijven vullen elkaar heel mooi aan”, aldus een werknemer van Rood Testhouse.