Frijda: geen amateurs in televisie-produkties

UTRECHT, 4 SEPT. - De actrice Nelly Frijda (onder meer bekend als Ma Flodder) vindt dat tv-producenten geen gebruik meer mogen maken van amateur-acteurs. Haar aanklacht vrijdag in FNV Magazine wordt ingegeven door de grote verborgen werkloosheid onder de tweeduizend acteurs in Nederland. De actrice bepleit verder de oprichting van een aparte acteursbond, zoals die in Amerika bestaat.

Volgens de kunstenbond FNV kunnen zeven van de tien professionele toneelspelers niet van hun werk leven. Dit blijkt uit een onder bijna zevenhonderd beroepsacteurs gehouden onderzoek naar hun inkomen, waarvan de resultaten in november gepresenteerd zullen worden. Acteurs blijken slechts met moeite te praten over hun werkloosheid. “Als je in de WW zit, heb je geen werk en ben je dus niet goed.”

Om de werkloosheid onder acteurs tegen te gaan vindt de 56-jarige Frijda dat in Nederland, net als in het Verenigd Koninkrijk, diploma's verplicht moeten worden “of desnoods een goede beoordeling door een commissie”. Dat een televisieserie als Goede Tijden Slechte Tijden waarin voornamelijk met amateurs gewerkt wordt dan niet zou bestaan, acht de actrice van ondergeschikt belang. Voorbeeldig vindt ze dat de Amerikaanse acteursbond een systeem van vaste bedragen heeft ingevoerd, bij voorbeeld met een onderverdeling in sprekende en niet-sprekende rollen.

Volgens Frijda plukken producenten liever "een meid van de straat' die zij een lage gage betalen dan een professionele acteur volgens de geldende tarieven te moeten honoreren. Frijda heeft zelf op dit moment een WW-uitkering, hoewel ze voor haar bijdrage in de laatste Flodder-film het hoogste bedrag kreeg dat ooit betaald werd voor een rol in een Nederlandse speelfilm. Van haar honorarium gaat volgens haar 60 procent naar de belastingen en 10 procent naar haar agent. Ze stelt dat ze ook niets krijgt uit de opbrengst van nevenprodukten zoals de 06-Ma Flodder-lijn. (ANP)