Faillissement Kevin Maxwell uitgesproken

LONDEN, 4 SEPT. Het Hooggerechtshof in Londen heeft Kevin Maxwell, zoon van de in november vorig jaar verdronken mediamagnaat Robert Maxwell, failliet verklaard. Dat is gisteren namens de curatoren bekendgemaakt.

Het bankroet van Kevin Maxwell is het grootste faillissement aller tijden in Groot-Brittannië. Hij staat voor meer dan 400 miljoen pond sterling (1,3 miljard gulden) bij zijn schuldeisers in het krijt. In een reactie op de uitspraak zei Maxwell dat “een faillissement een grote openbare vernedering is”.

Maxwells faillissement was aangevraagd door de curatoren van Bishopsgate Investment Management, waarvan Kevin Maxwell met zijn broer Ian directeur was. De curatoren zijn op zoek naar 450 miljoen pond sterling (1,4 miljard gulden), die wijlen Robert Maxwell met medeweten van zijn zoons uit de door Bishopsgate beheerde pensioenkassen van de Maxwell-bedrijven ontvreemdde en voor steun van de koers van aandelen van zijn bedrijven gebruikte. Het media-imperium van Robert Maxwell stortte in onder de schuldenlast die pas na zijn dood in volle omvang aan het licht kwam.

Ian Maxwell is op dezelfde gronden gedaagd als zijn broer, maar in tegenstelling tot Kevin verdedigt hij zich. Een vonnis in diens zaak is dan ook pas later deze maand te verwachten.

Beide broers hangen ook nog strafrechtelijke uitspraken boven het hoofd. Het nu uitgesproken vonnis betreft een civiele procedure. Zij zijn op borgtocht vrijgelaten. Beiden werden in juni gearresteerd.

Kevin stoot met zijn faillissement de Britse recordhouder William Stern van de eerste plaats. Deze vroegere onroerend-goedmagnaat was in 1974 goed voor een bankroet van 118 miljoen pond (tegen de huidige koers 372 miljoen gulden). (Reuter)