Extra geld van WVC voor vier monumenten

AMERSFOORT, 4 SEPT. Minister d'Ancona (WVC) heeft vier monumenten aangewezen die dit jaar in aanmerking komen voor een bijdrage uit de zogenoemde knelpuntenpot.

Dit jaar is 12,4 miljoen gulden ter beschikking gesteld. Dat heeft de minister gisteren in Amersfoort bekend gemaakt. Het geld uit de knelpuntenpot wordt jaarlijks door WVC gereserveerd ten behoeve van grote restauraties die te duur zijn voor de gemeenten. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie doen gemeenten van hun kant afstand van drie toekomstige jaarbudgetten.

De knelpuntenpot 1992 komt ten goede aan de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort (4,5 miljoen), Kasteel Houthem-St.Gerlach in Valkenburg (4 miljoen), de Martinikerk in Sneek (2,1 miljoen) en Fort Kijkduin in Den Helder (1,8 miljoen). Vorig jaar werd twee miljoen gulden minder ter beschikking gesteld.

De minister had de Tweede Kamer in februari laten weten dat zij prioriteit wilde geven aan objecten van meer recente bouwkunst die zijn gelegen binnen de zogenoemde stedelijke knooppunten. Uit deze categorie kwamen dit jaar echter geen aanvragen binnen. Gekozen is daarom voor grote gebouwen uit de stedelijke stadsgewesten die een grote monumentale waarde hebben en voor het toerisme van betekenis zijn.

Voor Amersfoort betekent dit dat de stad op korte termijn kan beginnen met de restauratie van een van de belangrijkste gotische kerktorens van het land, die is begroot op in totaal 11,7 miljoen. De bijdrage uit de knelpuntenpot betekent dat Amersfoort in totaal 1,5 miljoen gulden (de budgetten van '98, '99 en 2000) moet inleveren.