Erich Honecker, de 80-jarige vroegere staats- en ...

Erich Honecker, de 80-jarige vroegere staats- en partijchef van de DDR, moet ondanks een groeiend leverkankergezwel in voorarrest blijven. Dit heeft de rechtbank te Berlijn gisteren beslist. De rechtbank acht hem in staat om terecht te staan wegens zijn verantwoordelijkheid voor het doodschieten van 74 Oostduitsers die de DDR wilden ontvluchten.

De rechtbank wil haar besluit over vijf weken, voor het proces-Honecker eind oktober begint, op basis van een nader medisch rapport nogmaals toetsen. In een toelichting heette het gisteren dat hij voorshands in arrest kan blijven en ook in staat is om te worden verhoord en een proces van enkele uren per dag te doorstaan. De rechtbank houdt er wel rekening mee dat het proces “met een zekere waarschijnlijkheid op een bepaald tijdstip” niet meer zou kunnen worden voortgezet.