Bridgeteam loopt finaleplaats op Olympiade maar net mis

ROTTERDAM, 4 SEPT. Tot het einde van de halve-finalematch tegen Frankrijk in de Bridge Olympiade in Salsomaggiore is het Nederlandse team dichtbij een finaleplaats geweest. Maar in de slotfase lukte het niet de kleine achterstand van 9 imps die nog moest worden overbrugd, weg te werken. Ten slotte wist het Franse team zich met 149-115 te plaatsen. Vandaag speelt Nederland tegen Zweden om het brons.

Wubbo de Boer-Bauke Muller, Henri Leufkens-Berry Westra en Jaap van der Neut-Marcel Nooijen begonnen aan de match met 12 imps achterstand als gevolg van de in het kwalificatietoernooi tegen Frankrijk geleden nederlaag. Deze achterstand groeide en kromp afwisselend gedurende de eerste twee zittingen van 16 spellen, maar was halverwege de match toch opgelopen tot 40-68. In de derde zitting kwam Nederland formidabel terug tot 79-76, toen een gebrek aan concentratie bij Leufkens weer tot verlies leidde en de zitting met een voorsprong van 19 imps voor de Fransen moest worden afgesloten.

De laatste zitting vertoonde ongeveer hetzelfde beeld. Verwoede Nederlandse pogingen en in het bijzonder twee "swing'-spellen deden de Franse voorsprong met nog enkele spellen te gaan tot 9 imps slinken. Alles was nu nog mogelijk. Eén manche swing zou de achterstand in een voorsprong hebben kunnen doen omslaan, zoals ook het geval is geweest in de kwart-finalematch tegen Israel. Maar toen bleken de Nederlandse spelers hun kruit opeens geheel te hebben verschoten. “Het werd een knoeipartij”, aldus een hevig teleurgestelde Westra.

De achterstand liep snel weer op en na het laatste spel stond het 149-115 voor Frankrijk. De openlijk of heimelijk gekoesterde hoop op een finaleplaats of zelfs op goud maakte de teleurstelling bij spelers en supporters begrijpelijk, maar dat doet vergeten dat het Nederlandse team, met vier op dit niveau debuterende jonge spelers in zijn gelederen, een geweldige prestatie heeft geleverd door tot de halve finale door te dringen. De verwachting van meer was weinig realistisch. De tegen Frankrijk geleden kleine nederlaag is bovendien bijzonder eervol. Met dit team kan Nederland zich de komende jaren bij de wereldtop voegen en dat is meer dan vrijwel iedereen van tevoren had verwacht.

In een spannende match versloeg in de andere halve finale Amerika de Zweedse ploeg. De Amerikanen speelden de eerste twee zittingen met hun sponsor Deutsch in de opstelling, een uitvloeisel van de merkwaardige wijze waarop in Amerika het topbridge wordt georganiseerd en gefinancierd. Zoals ook in eerderematches weerde hij zich voortreffelijk en bouwden de Amerikanen een solide lijkende voorsprong op. Die werd door de Zweden vrijwel geheel tenietgedaan toen Amerika in de derde zitting al zijn sterspelers opstelde. Maar deze stelden tenslotte in de laatste zitting toch weer orde op zaken (202-137).

In de finale van het vrouwentoernooi is het Oostenrijkse team, dat in het kwalificatietoernooi tegen Nederland nog een gevoelige nederlaag leed, knap teruggekomen. Met nog 32 spellen te spelen is van de aanvankelijke Engelse voorsprong nog maar 2 imps overgebleven (158-156).

De zogenaamde "random'-preëmptieve biedingen mogen dan in de ogen van veel funktionarissen van de Wereld-Bridge-Federatie spelbederf in de hand werken, de resultaten die er vaak mee worden gehaald, verklaren de populariteit waarin zich dit biedwapen mag verheugen. Ook het Franse team struikelt er wel eens over zoals in dit spel:

O/NZ

ß7 H 4

ß6 A H 8 3 2

ß5 A B 4 3

ß4 H 5

ß7 A 10 6

ß6 9 7 6

ß5 H 10 8 7

ß4 A V 2

n

w o

z

ß7 B 7 5 3 2

ß6 B

ß5 V 9 2

ß4 B 10 6 3

ß7 V 9 8

ß6 V 10 5 4

ß5 6 5

ß4 9 8 7 4

Biedverloop met op de WO-plaatsen Westra-Leufkens:

Z: W: N: O:

--- --- --- 2 ß7!

pas 2 SA dbl. 3 ß7

pas pas 3 SA a.p.

O's 2-ß7-opening kan op letterlijk niets worden geboden en hoeft ook nog niet eens iets in schoppen aan te geven. Dat O een "echte' schoppenkleur bezit, blijkt pas als hij - ondanks N's doublet - 3 ß7 biedt. Intussen heeft dit bieden het biedniveau voor de tegenpartij wel al tot het drie-niveau opgeschroefd zonder dat NZ iets wezenlijks omtrent hun mogelijkheden weten. Als Leufkens' 3 ß7 naar hem toe is gelopen, moet N min of meer in de blinde een beslissing nemen. Chemla kiest voor 3 SA, zeker van een ß7-dekking, maar onbekend met de prachtige ß6-aansluiting die hij bij Perron vindt. 4 ß6 is dicht maar in 3 SA ging Chemla 3 down. Hij won de ß7-uitkomst via ß7 8 en 10 in de hand en speelde later een kleine ß7 naar ß7 V-9. Omdat hij zich niet kon voorstellen dat O niet ten minste over ß7 A beschikte, besloot hij niet op ß7 B te snijden, maar het ß7 A te leggen. Tableau! Nederland profiteerde maar gedeeltelijk door aan de andere tafel 2 ß7 één down te spelen in plaats van 4 ß6 te bieden.

Een ander goed biedspel was dit:

Z/niem.

ß7 H V 2

ß6 A 9 8 7

ß5 9 7 3

ß4 10 6 5

ß7 10 5 4 3

ß6 10

ß5 H B 10

ß4 H V 8 7 3

n

w o

z

ß7 8 6

ß6 B 6 5 3

ß5 A 8 6

ß4 B 9 4 2

ß7 A B 9 7

ß6 H V 4 2

ß5 V 5 4 2

ß4 A

Bauke Muller opende met 1 ß6 en kreeg van Wubbo de Boer een verhoging tot 2 ß6. Hij achtte zijn hand net sterk genoeg om nog een manchepoging te doen, waarbij hij ervan mocht uitgaan dat de Fransen aan de andere tafel eveneens zouden proberen een scherpe manche te bereiken. Hij deed het 'trialbid' van 3 ß5 waarmee hij belangstelling voor 4 ß6 toonde als N over een ß5-aansluiting beschikte. Dat deed Wubbo de Boer echter niet, maar hij keek wel aan tegen een in honneurkracht gemeten maximale verhoging. Ook al omdat hij geen aftroefmogelijkheden bezit, besloot hij daarom de uitnodiging aan te nemen door 3 SA te bieden. Een uitstekende beslissing. Door de ß6-kleur zorgvuldig aan te pakken wist hij 9 slagen veilig te stellen. Aan de andere tafel ging 4 ß6 twee down. Het spel leverde Nederland 11 imps op.

    • Bob van de Velde