Bouw museum in Leiden vertraagd

LEIDEN, 4 SEPT. De nieuwbouw van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden dreigt te worden vertraagd omdat bewoners van twee te slopen woningen bij het Pesthuis niet uit hun huis willen. Deze week werd een overeenkomst getekend over de eigendomsverhoudingen in het gebied tussen gemeente, Rijksgebouwendienst en een projectontwikkelaar. De overeenkomst is na een ingewikkelde grondtransactie tussen het rijk, de gemeente, de projectontwikkelaar en de Leidse universiteit tot stand gekomen.

De bouw kost ruim honderd miljoen gulden. WVC heeft tot nu toe 5,4 miljoen gulden uitgetrokken voor de inrichting van het museum, dat naar verwachting in 1997 wordt geopend. Het bestuur van het nieuwe museum wil in en rond het Pesthuis een zogeheten “museum-nieuwe-stijl” ontwikkelen, waarin niet alleen plaats is voor tentoonstellingen maar ook voor een Natuur Informatie Centrum. Verwacht wordt dat het museum tegen het jaar 2000 jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers zal trekken.