Blootshoofds

“De hele zaak is een kwestie van discipline in het leger. Daar wordt voortdurend aan geknabbeld en als we dat niet op tijd een halt toeroepen, is het koekje op.” Met deze ferme taal veroordeelde het Hoog Militair Gerechtshof in 1970 een soldaat die niet wilde groeten tot acht maanden gevangenisstraf. Het tarief voor regelrechte dienstweigering.

Inmiddels is het militair tuchtrecht geheel op de helling geweest. De militaire rechter in Arnhem schonk dan ook een heel wat nuchterder blik aan het recente geval van een soldaat die in uniform buiten diensttijd op het station was aangetroffen zonder baret op. De rechter concludeerde dat de krijgstucht dit moet kunnen velen.

De staatssecretaris Voorst van Voorst van defensie gaat prompt in de aanval: als de onafhankelijke rechter zo slap is, zal hij het hoofddeksel buiten diensttijd zèlf voorschrijven. Dit is dezelfde bewindsman onder wiens verantwoordelijkheid onlangs werd afgezien van disciplinaire vervolging van de mariniers in Rotterdam die het opvangcentrum Perron 0 wel eens zouden schoonvegen. Dat was vrijetijdsbesteding in vrijetijdskleding en weegt kennelijk minder zwaar dan braaf blootshoofds op een perron?

    • Frank Kuitenbrouwer