Ziekteverspreiding

In NRC Handelsblad van 17 augustus schreef Hans van Kregten een artikel "Nederlanders brachten erfelijke afwijking over op Aboriginals' over het voorkomen van het Ellis-van Creeveld syndroom onder de autochtone bevolking van Zuid-West Australië.

In september 1990 las ik in the Australian een artikel waarin melding werd gemaakt van een stofwisselingsziekte, Porphyria Variegata, die eveneens haar oorsprong zou hebben bij Nederlandse opvarenden van de Zuytdorp, die na de schipbreuk zich vermengd zouden hebben met de plaatselijke bevolking. De door Van Kregten genoemde Amish ("Pennsylvania Dutch') zijn bij mijn weten afkomstig van Duitse ("Deutsch') emigranten.

De bemanningen van de VOC-schepen waren echter niet exclusief Nederlands. Duitse en andere Europese zeelieden monsterden ook veelvuldig aan naar Zuid-Afrika en Indonesië. Of de ziekte nu van Nederlandse of Duitse origine is, ze bewijst eens te meer dat geografische mobiliteit vaak gepaard gaat met onverwachte verspreiding van genen en virussen. En de Australiërs realiseren zich dat de geschiedenis van hun continent niet pas begint met Captain Cook ("ontdekking' 1770) of met de First Fleet van Captain Phillip ("kolonisatie' 1788).

    • Peter Schouten