Zege op Cambuur geen graadmeter voor PSV

EINDHOVEN, 3 SEPT. Winst biedt geen waarborg voor tevredenheid. Verlies is nog geen reden om te rouwen. Theo de Jong, trainer van eredivisie-debutant Cambuur, prees gisteravond zijn elftal dat “stinkend zijn best had gedaan”. Ondanks een 3-0 nederlaag tegen PSV. “Want het is niet niks om ineens voor 25.000 mensen te moeten spelen.” Terwijl PSV-coach Hans Westerhof nogal wat aanmerkingen had op het spel van zijn team.

Vóór de competitie had hij zijn spelers uitgebreid uitgelegd wat hen in de meeste thuisduels te wachten stond: tegenstanders die zich verschansten, die als een vacuumzuiger alle ruimte uit het spel probeerden te halen, die loerden op de counter. Dat was het lot van de Goliath die steeds maar weer moest aantreden tegen David. Daar moest het elftal op voorbereid zijn. Dus wat moesten de aanvallers bij balverlies doen? Hun tegenstanders onmiddellijk onder druk zetten. Zodat ze alleen maar een lange bal konden geven. Maar dat was tegen Cambuur niet genoeg gebeurd. En als het al volgens plan ging, dan bleken de verdedigers opeens niet meer in staat om die lange bal te bemachtigen. Om het duel met hun directe tegenspeler steeds te winnen. Dat was toch wel het minste wat je verwachten mocht.

Ook de aanval verliep nog altijd niet naar wens. Want er had veel meer over de flanken gespeeld moeten worden. En dan niet via de buitenspelers Kalusha en Ellerman, maar via de middenvelders Linskens en Numan of via de opstormende verdedigers Van Aerle en Heintze.

We weten hoe we onze tegenstanders moeten bestrijden, zei de PSV-coach. Maar de uitwerking moet nog bijgeschaafd worden. Bij een ploeg die beter countert dan Cambuur zijn we kwetsbaar. Bij een ploeg die beter verdedigt dan Cambuur zijn we krachteloos.

Romario de Souza Faria, de voor twee wedstrijden geschorste spits, sloeg de verrichtingen van zijn elftal vanaf de tribune gade. Hij zal er zondag in de topper tegen Ajax niet bij zijn. Na de gewonnen wedstrijd tegen Cambuur blijft de vraag of de rest van zijn team er klaar voor is.