Volvo snoeit in truck-divisie

ROTTERDAM, 3 SEPT. De Zweedse autofabrikant Volvo zet het mes in de vrachtwagendivisie om de kosten te beteugelen. Volgens de Britse krant Financial Times wil Volvo in de komende drie jaar met een reorganisatie twee miljard Zweedse kroon (616 miljoen gulden) besparen op de produktie van vrachtwagens.

Eerder dit jaar maakte Volvo bekend het eerste halfjaar zwaar te hebben geleden onder de instoring van de truckmarkt. Vorige week vertelde de Nederlandse fabrikant Daf in gesprek te zijn met een partner om een financieel sterkere basis te krijgen.

De directies van alle produktiebedrijven van Volvo hebben opdracht gekregen om tegen eind oktober een lijst met potentiële bezuinigings- en rationalisatiemaatregelen op te stellen. Volvo sluit ook een van de kleinere produktie-eenheden in Zweden. Waarschijnlijk betreft dat de vestiging in Kalmar aan de Oostzee. Daar wordt met 800 werknemers het nieuwe topmodel Volvo 960 geproduceerd. De fabriek werd in 1976 gebouwd en verwierf internationale bekendheid door de moderne produktiewijze waarbij de traditionele lopende band werd afgeschaft.

Volvo zegt dat de vrachtwagenmarkt in Europa dit jaar met zeven procent zal afnemen nadat vorig jaar al een daling van 13 procent is geconstateerd. In de Noordse regio, waar Volvo marktleider is, is de markt in de eerste zes maanden dit jaar met 29 procent teruggevallen.