Tien miljoen naheffing bij 20 Haagse koffieshops

DEN HAAG, 3 SEPT. Bij twintig Turkse, Marokkaanse en Surinaamse horecagelegenheden in de Haagse Schilderswijk verwacht de belastingdienst nog tien miljoen gulden aan achterstallige belastingen en boetes te kunnen innen. Dat verklaarde vandaag een woordvoerder van de Haagse politie. Met de naheffing komt een voorlopig einde aan de acties van het zogeheten Koffiehuis Interventie Team (KIT).

Het KIT heeft in de periode februari-mei van dit jaar bij de koffie- en theehuizen en cafés invallen gedaan. Het team kwam in actie na klachten die bij de wijkagenten binnenkwamen. Op grond daarvan werd een "top twintig' van bedrijven opgesteld. “Het was beslist geen jacht op illegalen, we wilden juist de mensen pakken die aan illegalen geld verdienen”, aldus een woordvoerder van de Haagse politie. Volgens hem werd een aantal illegale werknemers door hun werkgever onder druk gezet omdat zij toch nergens verhaal konden halen.

Verschillende diensten werkten bij de acties samen: de vreemdelingendienst, de afdelingen bijzondere wetten en verdovende middelen, de belastingdienst en het ijkwezen. Ook waren vertegenwoordigers van het openbaar ministerie erbij betrokken. “Alom in den lande is aandacht voor de Haagse aanpak”, aldus de politiewoordvoeder. Een evaluatierapport van de acties is aangeboden aan de burgemeester. De politie kijkt of de aanpak van het KIT ook voor andere wijken zoals de Transvaalbuurt geschikt is.

Van een koppelbaas die een agrarisch loonbedrijf runde, liep de belastingdienst aan gederfde premies 600.000 gulden mis en de bedrijfsvereniging 800.000 gulden, aldus de politie. Zes uitbaters bleken ten onrechte een uitkering te genieten. In totaal werd hun 162.000 gulden uitgekeerd. Twaalf van de twintig gelegenheden schonken zonder vergunning alcoholische dranken. Vijfentwintig gokkasten werden vernietigd, omdat er geen vergunning voor was, of omdat er mee was geknoeid. Een grote hoeveelheid flessen sterke drank, enige kilo's hasj, enkele grammen heroïne en cocaïne en twee vuistvuurwapens werden in beslag genomen en 73 illegale buitenlanders werden bij deze acties aan de vreemdelingendienst overgedragen.