Ter Veld: geen uitstel van WAO-maatregelen

DEN HAAG, 3 SEPT. Staatssecretaris Ter Veld (Sociale Zaken) voelt niets voor uitstel van de verlaging-op-termijn van de WAO-uitkeringen. Ze wil de maatregel vóór 1 januari 1993 in het staatsblad publiceren, zodat de eerste bevriezing van huidige WAO-uitkeringen per 1 januari 1994 kan plaatshebben. Ter Veld zegt dit in een vraaggesprek met het FNV Magazine van volgende week.

Ter Veld sluit niet geheel uit dat de voorgenomen bevriezing van bestaande WAO-uitkeringen voor mensen jonger dan 50 jaar alsnog kan worden geschrapt. Maar dan moet het aantal WAO-uitkeringen vóór 1 januari 1994 wel dalen met 60.000, tot 758.000, de grens die in het regeerakkoord is vastgelegd.

De staatssecretaris zegt te overwegen het recht op deeltijd wettelijk vast te leggen. Dat is vooral voor vrouwen van belang. Een adviesaanvraag gaat “zeer binnenkort” naar de Sociaal-economische raad.

Ter Veld: “Er zitten nogal wat haken en ogen aan. Stel dat een full-time medewerker bijvoorbeeld ná de proeftijd zegt toch maar voor twintig uur te willen komen, moet de werkgever dan verplicht worden dat te accepteren? Aan de andere kant kan het recht op deeltijd uitermate gunstig zijn voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, oudere werknemers of mensen die ná het ouderschapsverlof in deeltijd verder willen werken. We moeten er meer aan doen. In Noorwegen bestaat er een principieel recht op deeltijd zolang het jongste kind onder de acht is.”