Tadzjiekse president afgezet

MOSKOU, 3 SEPT. President Rachmon Nabijev van Tadzjikistan is door zijn eigen regering en parlement afgezet. Onder bescherming van het leger van het GOS is hij naar een onbekende bestemming vertrokken. Morgen komt het parlement in spoedzitting bijeen, in de hoop zo te kunnen voorzien in de politieke crisis in deze door een halve burgeroorlog verlamde republiek.

Door Nabijev af te zetten, hebben regering en parlement een concessie willen doen aan de "democratische' en "islamitische' oppositie.Tegenstanders van Nabijev hadden dinsdag diens paleis bezet uit protest tegen het gewelddadige optreden van zijn aanhangers vorige week in het zuiden van het land. Daar heeft de machtsstrijd tussen de moslims en Nabijevs clan uit het noordelijk gelegen Leninabad de vorm van een ware guerrilla aangenomen. Vluchtelingen waren daarop naar de hoofdstad Doesjanbe getogen om Nabijev daarmee te confronteren. Terwijl zij diens paleis bezet hielden, namen milities van de oppositie bezit van het centrum. De gewapende arm van de zittende macht had geen enkele greep meer op de stad.

In een communiqué hebben regering en parlement Nabijev nu verweten dat hij daar zelf mede verantwoordelijk voor is. Volgens de verklaring heeft Nabijev geen aandacht gehad voor het bloedvergieten in zijn land. “Alle decreten, bedoeld om de toestand zogenaamd te stabiliseren, zijn dode letter gebleven”. De president raakte zo “vervreemd van zijn eigen staat”, aldus het communiqué.

Het is de derde keer binnen één jaar dat Nabijev zich uit de voeten moet maken. Vlak na de staatsgreep in Moskou, in augustus 1991, moest hij vertrekken nadat hij zich als handlanger van de putschisten - Nabijev was al in Brezjnevs tijd partijleider in Tadzjikistan - onverhoeds meester had weten te maken van de macht. Anderhalve maand later keerde hij via een manoeuvre van het parlement terug. In november werd hij daarop als staatshoofd gekozen. Dit voorjaar bleek echter dat de oppositie zich daar niet bij neer wenste te leggen. In mei kwam het tot onlusten in Doesjanbe. Na een dag spoorloos te zijn verdwenen, stemde Nabijev in met de vorming van een coalitiekabinet. Maar op de ontluikende burgeroorlog in het zuiden kreeg deze regering geen greep.

    • Hubert Smeets