Rookpleisters nu op recept verkrijgbaar

ROTTERDAM, 3 SEPT. Stevige rokers die willen stoppen, kunnen vanaf vandaag bij hun huisarts een recept voor nicotinepleisters afhalen. De pleisters geven door de huid langzaam nicotine af aan de bloedbaan. Ze helpen alleen om de klap van het plotselinge nicotinegebrek te verzachten.

Plotseling stoppen van de nicotine-inname kan angst, hoofdpijn en darmklachten veroorzaken. De nicotine-concentratie uit de pleisters ligt bij het begin van de twaalf weken durende kuur ongeveer driemaal lager als de nicotineconcentratie in het bloed van een stevige roker. De stopper wordt langzaam ontwend doordat steeds na vier weken een kleinere pleister wordt geplakt.

Een jaar na zo'n kuur rookten ongeveer acht op de tien nicotinepleistergebruiker weer. Dat blijkt uit onderzoek waarin ter controle de helft van de stoppers - zonder dat ze het zelf wisten - pleisters zonder nicotine plakten. Negen op de tien gebruikers van neppleisters waren na een jaar opnieuw aan de tabak.

Rokers moeten behalve van hun verslaving ook van hun gewoonte af. Daarbij helpt een nicotinekuur niet. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van psychologische ondersteuning en een nicotinekuur de meeste stoppers oplevert. Voor mentale ondersteuning kunnen stoppers gebruik maken van een "Werkboekje' dat de apotheek verstrekt bij het afhalen van de pleisterkuur. Met vier in te zenden kaartjes kan de stopper zichzelf op gezette tijden laten belonen. De te verzenden tekst luidt bijvoorbeeld: “Ik heb de eerste twee weken erop zitten. Ik heb een hele prestatie verricht. Stuur mij een gepaste beloning.”

Een kuur duurt 12 weken en kost ongeveer 350 gulden, waarvan de AWBZ 200 gulden bijdraagt. De pleisters zijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem ingedeeld bij de goedkopere nicotinekauwgum, die al enige tijd op de markt is.