Nederlandse toptennisser maakt zich in New York op voor apotheose van seizoen; Krajicek wil "schade aanrichten'

NEW YORK, 3 SEPT. Vijfenëenhalve week is Richard Krajicek al met zijn vaste trainer Rohan Goetzke in de Verenigde Staten om zich optimaal voor te bereiden op de US Open. Voor hem de apotheose van het tennisseizoen. Door zijn halve finale eerder dit jaar in Melbourne heeft Krajicek zich al verzekerd van deelneming aan de Grand Slam Cup, het meest poenige evenement in de tennissport waar voor de winnaar in een deelnemersveld van slechts zestien spelers in december in München twee miljoen dollar klaar ligt.

Maar geld speelt nu al een betrekkelijke rol in het leven van de 21-jarige miljonair Krajicek, met een vaste trainer, een haptonoom en een persoonlijke agent van één van de grote managementbureaus (Micky Lawler-den Tuinder van Advantage), de best begeleide Nederlandse proftennisser. De vraag of hij een absolute wereldtopper gaat worden is voor het zelfbewuste "team-Krajicek' derhalve niet eens aan de orde. Alleen over het precieze tijdstip waarop die belofte definitief zal worden ingelost bestaat nog wat onzekerheid. “Maar dat Richard de top haalt is zeker. Hij heeft het stukje extra van de echte topper dat ook types als Gullit en Van Basten uitstralen”, zegt Ted Troost. De Rotterdamse haptonoom, die het Milanese voetbalduo tot zijn cliëntèle mag rekenen, heeft zich in New York bij Krajicek en Goetzke gevoegd. “Nog een jaartje begeleid ik Richard bij de Grand-Slamtoernooien. Dan is zijn groeiproces voltooid en heeft hij me niet zo vaak meer nodig.”

Krajicek, 1,94 meter lang en 79 kilo, is echter nog steeds niet helemaal volgroeid en door de schouder- en armbelasting van de hardste service in het mannencircuit erg blessuregevoelig. In Amerika heeft hij daar de afgelopen weken weer een voorproefje van gehad. In Los Angeles won hij weliswaar het toernooi maar hij moest in de finale tegen Mark Woodforde de tweede set laten lopen wegens verlammingsverschijnselen in zijn rechter service-arm. De Los Angeles Times had het zelfs over een peesontsteking (tendinites) in de schouder. Een blessure die nooit helemaal geneest en ook opdook in de derde ronde in Cincinnati tegen de Tsjechoslowaak Petr Korda toen Krajicek zelfs moest opgeven. Twee weken geleden verslikte Krajicek zich door het verlies van twee tie-breaks in het toernooi van New Haven tegen de Amerikaanse studentenkampipoen Alex O'Brien, die op de US open ook Jim Courier de eerste ronde tot een uiterste krachtsinspanning dwong.

“Door die stomme nederlaag tegen O'Brien heb ik twee weken niet kunnen spelen”, analyseerde Krajicek zijn partij in de eerste ronde op Flushing Meadow tegen de Spanjaard Francisco Clavet (7-6, 6-7, 6-3, 6-4). “Ik heb alleen maar kunnen trainen waarbij toch weer de onzekerheid mijn spel binnensloop. Mijn forehand en overige tennisspel liepen absoluut niet zoals ik het wilde. Alleen mijn service-volleyspel bleef okay. Daarom ben ik blij dat ik vandaag in actie ben geweest en het goed is afgelopen. Daardoor ben ik weer een beetje in mijn kansen hier gaan geloven. Ik voel me goed. Ik heb alleen een klein beetje last van mijn knieën omdat ze stijf zijn. Maar dat haalt Ted er wel uit.” Om vervolgens cryptisch te besluiten: “Als ik deze vorm vasthoud ben ik in staat veel schade aan te richten op Flushing Meadow.”

Krajicek is als vijftiende geplaatst op de US Open. “Ik kende daardoor mijn speelschema en wist dat ik in de groep met Edberg en Courier terecht zou komen. Edberg vind ik niet het grootste probleem. Hoewel het een fantastische tennisser is heb ik natuurlijk niet zomaar al twee keer van hem gewonnen. Courier is een ander verhaal. Tegen hem moet ik topfit zijn, de vorm van de dag hebben. Want normaal gesproken slaat zo'n jongen in de rallies nog te hard voor mij. Als ik dan nog verder naar het schema kijk dan geldt dat ook voor Agassi. Ik wist dat het zware weken zouden worden.”

De uiterst vaste baseliner Francisco Clavet was een perfecte testcase voor Krajicek. De Spanjaard, 24ste op de ATP ranking en negen plaatsen lager dan Krajicek, hield het de eerste twee sets vol tot de tie-break, waarvan hij er één won. Met een assortiment van harde en precies op de lijnen neerdalende passeerslagen, soms wonderlijk mooie stopvolleys en 26 aces dwong Krajicek zijn tegenstander op baan 17 tot capitulatie. Waardoor hij de tweede ronde de Argentijn Gabriel Markus tegenkomt. “Ik heb nog nooit tegen hem gespeeld, maar dat maakt niks uit.”

In Los Angeles werd de Hagenaar tijdens een televisie-interview nog even geconfronteerd met zijn gewraakte opmerking tijdens Wimbledon waar hij tachtig procent van de vrouwelijke tennissers uit de top honderd als "vette varkens' kwalificeerde. “Ze kunnen daar toch niet eeuwig over doorgaan”, vraagt hij retorisch, tegelijkertijd achteloos de schouders ophalend. “Ik verzin binnenkort wel weer eens wat nieuws. Maar om de aandacht te trekken moet ik wel eerst weer eens wat winnen. Want wie is Krajicek tenslotte?”

Heeft Nederland met Krajicek de hardste serveerder bij de mannen, de Heemsteedse Brenda Schultz heeft de officieel hardst gemeten service bij de vrouwen. In de tweede ronde van het vrouwentoernooi joeg Schultz met 6-2, 6-0 in bliksemtempo de Française Pascal Paradis van de baan. In de derde ronde stuit Schultz op Marie-Joe Fernandez van wie ze vorig jaar de tweede ronde op Flushing Meadow verloor. Maar Schultz is gegroeid. “In Philadelphia heb ik haar verslagen. Ondermeer door 26 aces. Die kan ik hier niet slaan want daar is de baan hier te langzam daarvoor. Toch zal ze me heel wat keren aan het net aantreffen.”

    • Marc Serné