"Irak niet in staat om kernwapens te maken'

BAGDAD, 3 SEPT. Het Iraakse kernwapenprogramma is “tot nul gereduceerd”.

De faciliteiten daarvoor zijn vernietigd tijdens de geallieerde precisiebombardementen gedurende de Golfoorlog en de activiteiten van de wapeninspecteurs van de Vernigde Naties in de periode daarna. Dit heeft de leider van het jongste inspectieteam van de VN, Maurizio Zifferero, gisteren in Bagdad gezegd. Volgens Zifferero heeft zijn missie geen moeilijkheden ondervonden zoals een maand geleden, toen een VN-missie geen toestemming kreeg voor inspectie van het ministerie van landbouw in Bagdad. Hij zei gerustgesteld te zijn dat Irak alle pogingen om een kernwapen te ontwikkelen had gestaakt.

De leider van een eerdere inspectiemissie, David Kay, heeft Zifferero's beweringen inmiddels “naief en onvoorzichtig” genoemd. “Gezien de gevonden bewijzen is het een beetje onwaarschijnlijk”, aldus Kay, wiens missie een jaar gelden bezoeken heeft gebracht aan Iraakse nucleaire fabrieken en daar apparatuur heeft vernietigd. “Als de Irakezen altijd de waarheid verteld zouden hebben en niet getracht hadden ons voortdurend te dwarsbomen, zou ik het kunnen geloven”, zei Kay, thans werkzaam voor een particulier bureau dat zich met nucleaire aangelegenheden bezighoudt.

Zifferero, onderdirecteur van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, zei dat er nog “enkele onduidelijkheden” waren betreffende Iraakse ultracentrifuges, maar deze zouden “onbelangrijk” zijn. Kay heeft er bij eerdere gelegenheden voor gewaarschuwd dat Irak zijn ultracentrifuges - waarmee uranium kan worden opgewerkt tot "bom-kwaliteit' - deels heeft weten te redden.

De VN hebben Irak gisteren berispt voor zijn weigering mee te werken aan het verstrekken van humanitaire hulp en voor de voortdurende bedreigingen van VN-personeel in (het noorden van) Irak. (Reuter, AP)