ING gevraagd op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 3 SEPT. Op een vriendelijk Beursplein 5 werd Internationale Nederlanden Groep (ING) donderdagochtend gevraagd. Aandelen van de bankverzekeraar trokken 1,60 gulden of ruim drie procent aan tot 45,10 gulden.

AMSTERDAM Aanleiding vormden de woensdag nabeurs bekendgemaakte halfjaarcijfers, die goed werden ontvangen.

Volgens een handelaar waren de cijfers “beter dan verwacht”. Na de onrust bij NMB Postbank (de banken-poot van ING) maandag en het beëindigen van de activiteiten van de Britse Orion door Nationale-Nederlanden (de verzekeringstak) dinsdag waren de verwachtingen flink getemperd. “Dat viel gelukkig mee”, merkte hij op. ING boekte 7 procent meer winst (6 procent per aandeel). Het interimdividend werd opgetrokken van 1,50 tot 1,55 gulden.

In Amsterdam werden ook de andere actieve waarden gevraagd. De hoofdfondsen profiteerden van de vaste stemming in New York, Tokio en Londen.

Bij de internationals lag KLM gevraagd. “Klemmen” noteerden acht dubbeltjes of drie procent hoger op 27,20 gulden. Philips, dat in de rest van dit jaar 700 miljoen gulden extra moet bezuinigen en volgens de woordvoerder in juli en augustus nog geen winstherstel liet zien, won niettemin twee kwartjes op 25,30 gulden. Koninklijke Olie, Unilever en Akzo boekten eveneens lichte terreinwinst.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren over het algemeen flink gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 24,03 punten tot 3.290,29 punten. De omzet bereikte de 187 miljoen aandelen na een omzet van 166 miljoen op dinsdag.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde schoot vanmorgen met 798,77 punten, ofwel 4,54 procent op 18.386,49, mede door hernieuwde hoop op een renteverlaging. Bovendien ging het gerucht dat de overheid obligaties gaat uitgeven om het tekort te financieren.