In Internationale moet de belegger geloven

Internationale Nederlanden Groep is een echt geloofsfonds. De analist die gelooft in "synergetische effecten' van het conglommeraat Nationale, NMB en Postbank ziet in het aandeel als een "strong buy'.

Er is veel goeds over het concern te zeggen: het heeft een enorme financiële kracht met omvangrijke stille reserves. De winstvooruitzichten zijn de komende jaren goed. De "verliezen' gemaakt in nieuwe gebieden waar verzekeringen worden verkocht, de zogenoemde greenfields, lopen terug. Met de ellende uit het verzekeringsverleden, de Londense schademarkt en de verliezen in de Verenigde Staten wordt korte metten gemaakt. De bankactiviteiten hebben bovendien een sterke balanspositie.

Toch kampt het concern met een internationaal gezien ongelooflijk lage waardering, hetgeen zich uit in een koers-winstverhouding. Daaruit putten de ING-gelovigen extra moed: de koers kan immers flink stijgen.

De positieve ING-watchers putten ook moed uit het feit dat ING de kosten van nieuwe afgesloten verzekeringen niet activeert. Met zo'n activering zou de winst per aandeel fors stijgen. ING zal zijn accountantsprincipes ooit een keer wijzigen. Aangezien veel beleggers kijken naar de koers-winstverhouding moet dat een koerswinst opleveren.

De ongelovige ING-watchers geven niets voor die redenering. Wanneer de koers nu niet stijgt, dan ook niet met een puur financiële stelselwijziging, zo menen ze. Zij vinden dat ING de winst per aandeel aanhoudend heeft laten verwateren door de uitkering van stockdividenden van vijf procent per jaar. Zij wijzen op een dreigende verdere verwatering van de winst. ING wil graag samenwerking met de tweede bank van België, Bank Brussel Lambert (BBL). Zoals het er nu naar uit ziet moet ING die samenwerking veilig stellen met het kopen van aandelen. BBL heeft echter als overname-object een zeer hoge koers-winstverhouding. Het extraatje voor de Belgische beleggers zou daarmee uit de zak van de Nederlandse beleggers komen. Op de aandeelhoudersvergadering heeft Scherpenhuijsen Rom de aandeelhouders gerustgesteld: volledige overneming is uitgesloten, maar wat kost een gedeeltelijke overneming?

De cynici kijken ook ongelovig: zal ING de voorspelde 100 miljoen gulden fusievoordeel van NMB Postbank en Nationale Nederlanden ooit realiseren? Het verkopen van verzekeringen via het Postbank-net is door acties van tussenpersonen geen succes geworden.

De ongelovigen zullen ook bij de gisteren gepresenteerde resultaten de kanttekening maken dat het minder was als ze verwacht hadden. De analisten verwachtten tussen de 8 à 10 procent winstgroei. Het werd 7,5 procent. Vanochtend waren de gelovigen op de Amsterdamse beurs echter aan de overhand: de koers van ING steeg na het bekendmaken van de halfjaarresultaten met 1,60 tot 45,10 gulden.