Honderd doden bij vloedgolf

MANAGUA, 3 SEPT. Nicaragua heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd na de vloedgolf die gisteren voor omstreeks honderd doden en een ravage langs de kust heeft gezorgd. Buurlanden, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben inmiddels hulp toegezegd.

Er zijn nog tweehonderd vermisten. Meer dan vijfhonderd mensen raakten gewond en bijna zestienduizend dakloos. De meeste slachtoffers zijn kinderen die door de golven de zee in zijn gesleurd. De vloedgolven, die op sommige plaatsen een hoogte van meer dan vijftien meter bereikten en honderden meters het landinwaarts stroomden, waren het gevolg van een aardbeving die woensdagmorgen ongeveer honderdvijftig kilometer van de westkust plaatsvond en een kracht had van 7 op de schaal van Richter.

Helikopters, taxi's en vrachtwagens worden nog steeds ingezet voor het bieden van hulp. President Violeta Chamorro heeft inmiddels een tocht per helikopter langs de getroffen gebieden gemaakt en een oproep gedaan voor eenheid en vertrouwen in God. Het grootste gedeelte van de driehonderd kilometer lange kustlijn is inmiddels tot rampgebied verklaard.

De aardbeving van gisteren is de zwaarste sinds 1972, toen de hoofdstad Managua werd getroffen. Hierbij vielen meer dan 5.000 doden. Volgens het radiostation Ya is ook een groep Europese vakantiegangers, waaronder Belgen, Duitsers en Fransen in de plaats Casares door de vloedgolf getroffen. Hierbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen. (Reuter, AP, AFP)