Critici van premier Panic geven hem "nog een kans'

LJUBLJANA, 3 SEPT. De leiding van de regerende Socialistische Partij van Servië (SPS) heeft haar vertegenwoordigers in het federale parlement van Joegoslavië, gevraagd de motie van wantrouwen tegen premier Milan Panic niet te steunen.

De socialisten vinden dat “Panic nog een kans moet krijgen”, maar waarschuwen hem wel dat hij “de kritiek van de socialisten serieus moet nemen.” Over motie wordt morgen gestemd. Maandag besloten 68 parlementsleden van de SPS van de Servische president Slobodan Milosevic en de nationalistische Servische Radicale Partij (SRS) een motie van wantrouwen in te dienen omdat Panic vorige week op de Joegoslavische vredesconferentie in Londen de belangen van Servië zou hebben verraden.

In Londen kwam het tot een openlijk conflict tussen Panic en Milosevic. Panic verklaarde bereid te zijn Kroatië en Bosnië binnen de bestaande grenzen te erkennen en met de leiders van de 2 miljoen Albanezen in Kosovo te gaan praten. Milosevic en de SPS verzetten zich tegen de erkenning van de huidige grenzen omdat zij de "Servische gebieden" in Kroatië en Bosnië binnen de nieuwe Joegoslavische federatie willen hebben. De socialisten verzetten zich ook fel tegen gesprekken met de Albanezen.

Panic verbood in Londen Milosevic namens Joegoslavië het woord te voeren; hij dreigde het aftreden van Milosevic te zullen eisen wanneer deze weigert de besluiten van de Londense vredesconferentie uit te voeren. De ruzie liep zelfs zo hoog op dat Milosevic weigerde met Panic in hetzelfde vliegtuig naar Belgrado te vliegen.

Waarnemers menen dat de leiding van de SPS en Milosevic gezwicht zijn voor de internationale druk. Diplomaten in Belgrado hebben de socialisten duidelijk laten weten dat het wegsturen van Panic gezien zou worden als een Servische afwijzing van de besluiten van de Londense conferentie. “Het vertrek van Panic zou zeker leiden tot een verder isolement van Servië”, aldus een diplomaat.

De Serviërs in Bosnië hebben gisteren laten weten dat op grond van het akkoord van Londen hun zware wapens rond Sarajevo onder toezicht van de VN zijn geplaatst. Ze hebben zich ook bereid verklaard dat te doen met hun zware wapens bij Bihac en Jajce. Een van hun woordvoerders waarschuwde wel dat de Serviërs zullen terugschieten wanneer ze worden aangevallen.

Bij nieuwe bombardementen op Sarajevo heeft gisteren een VN-kamp in een van de voorsteden van de Bosnische hoofdstad geruime tijd onder vuur gelegen. Elke minuut ontplofte er een granaat. Er vielen geen doden of gewonden bij de aanval.

Servische vluchtelingen uit het gebied rond Gorazde hebben gisteren na aankomst in Servië gezegd onderweg door moslims te zijn beschoten. Daarbij zouden vijftig mensen zijn gedood.

    • Theo Engelen