'Bauhaus van de toekomst' in Dessau

AMSTERDAM, 3 SEPT. Er komt opnieuw een architectuurschool in Dessau, de plaats in het voormalige Oost-Duitsland waar het Bauhaus in 1926 werd geopend. Dessau is een van de drie steden waar faculteiten worden gevestigd van de nieuw op te richten hogeschool van de deelstaat Sachsen-Anhalt.

Onder het motto "Bauhaus van de toekomst' wordt een prijsvraag uitgeschreven onder architectuurstudenten van zo'n 350 universiteiten en hogescholen in 29 Europese landen. De nieuwe Academie voor Architectuur en Bouwtechniek moet in een "industriepark' tussen de stad en het oorspronkelijke Bauhaus-gebouw komen te liggen. Een van de elf juryleden is de Nederlandse architect Mels Crouwel. Het Engelse glasbedrijf Pilkington stelt in totaal 61.500 ecu (115.000 gulden) aan prijzengeld beschikbaar.

Dessau, dat 130 kilometer ten zuidwesten van Berlijn ligt, was tweehonderd jaar geleden zelf onderwerp van een prijsvraag, die uitmondde in de bouw van deze tuinstad. Het Bauhaus-gebouw is in 1976 gerestaureerd naar het oorspronkelijke ontwerp van Gropius en wordt sinds 1987 opnieuw gebruikt als kunst- en architectuurcentrum.