AXA ziet niets in fusie banken/verzekeraars

ROTTERDAM, 3 SEPT. Fusies tussen banken en verzekeraars leiden op den duur nergens toe, is de stellige overtuiging van Claude Bébéar, voorzitter van de Franse internationale verzekeringsgroep AXA. “Als zich problemen voordoen, zal toch voor de bank- of de verzekeringspoot gekozen moeten worden”, zegt Bébéar.

De AXA-topman was gisteren in Den Haag bij verzekeraar Equity & Law, een volle dochter van de AXA-groep, in grootte het achtste verzekeringsconcern in Europa. Sinds eind vorige maand komt de link met het Franse concern ook tot uiting in de naam van Nederlandse levensverzekeraar die nu AXA Equity & Law heet.

Banken en verzekeraars moeten wel samenwerken bij de verkoop van verzekeringsprodukten, maar opgaan in één concern is, volgens Bébéar, vragen om moeilijkheden. In Nederland zijn veel grote verzekeraars en banken gefuseerd sinds de wettelijke beperkingen zijn opgeheven. Hierdoor zijn concerns als ING (Nationale-Nederlanden en NMB Postbank) en Fortis ontstaan. “Het probleem van deze grote conglomeraten is dat nu binnen één concern op verschillende wijzen naar het geld wordt gekeken. Banken mogen nu eenmaal grotere risico's met dat kapitaal nemen dan verzekeraars. Een andere handicap is dat er problemen kunnen rijzen als besloten moet worden in welke tak van het bedrijf moet worden geïnvesteerd.

Het gaat niet goed met de internationale verzekeringsmarkt, vindt Bébéar. Helemaal rouwig is hij daar niet om, omdat AXA daardoor in de mogelijkheid verkeert om andere verzekeraars over te nemen. AXA (premie-inkomen 1991: ruim 10 miljard dollar) nam vorig jaar de Amerikaanse assuradeur The Equitable voor 1 miljard dollar over. “Dat was nooit gelukt als het goed ging op de verzekeringsmarkt.” The Equitable is nu nog verliesgevend, maar Bébéar verwacht dat het concern volgend jaar weer winst zal maken.

De moeilijkheden waarin de verzekeringsmaatschappijen in Scandinavië verzeild zijn geraakt, wijt Bébéar aan gebrek aan overheidstoezicht. “Die verzekeraars gebruikten de hun toevertrouwde gelden om andere concern te kopen. Zoiets zou in de meeste Europese landen absoluut niet toegestaan zijn”, aldus de Fransman.

Niet alleen in Scandinavië hebben de verzekeraars het moeilijk, ook in de rest van Europa heeft deze sector het zwaar te verduren. In Groot-Brittannië maakt Lloyd's grote verliezen. In de kielzog van Lloyd's hebben andere Britse verzekeraars het ook niet makkelijk. Onlangs werd bekend dat Nationale-Nederlanden de noodlijdende Britse dochteronderneming Orion wil afstoten.