Aanvallen op Duitse asielcentra gaan door

BONN, 3 SEPT. Ook in de afgelopen nacht zijn in Duitsland weer woonoorden van asielzoekers aangevallen door jonge rechtsradicalen. In Ketzin, nabij Berlijn, bijvoorbeeld moesten 44 asielzoekers uit hun houten barak vluchten, nadat een kleine groep rechtsradicalen die met molotov-cocktails in brand hadden gestoken. De politie wist twee verdachten aan te houden.

Ook in Saksen en het Westduitse Nedersaksen werden zulke aanvallen ondernomen. Er vielen nergens gewonden. In het algemeen was de politie tijdig en extra versterkt aanwezig bij bedreigde centra voor asielzoekers. Maar in Cottbus leidde dat ertoe dat 's nachts op een kerkhof honderden grafzerken werden beklad, omgegooid of anderszins beschadigd. Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) hebben vorige week aan de grote rassenrellen in Rostock ook medewerkers van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) meegedaan. Maar er zijn geen aanwijzingen dat zij die rellen ook zouden hebben georganiseerd, aldus een BfV-woordvoerder in Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

De premiers van de Westduitse deelstaten Rijnland-Palts en Hessen, Scharping en Eichel (beiden SPD), hebben gisteren het aftreden van minister Seiters (binnenlandse zaken, CDU) geëist. Zij verwijten hem dat hij verantwoordelijk is voor de achterstand bij de behandeling van asielaanvragen, die is opgelopen tot 360.000 gevallen. Tot eind augustus zijn dit jaar 274.000 asielaanvragen ingediend, tegen 141.000 in dezelde periode vorig jaar. Bovendien hebben zich in dezelfde periode 130.000 "Aussiedler' uit Oost-Europa gemeld.