Winst Total gehalveerd

De Franse oliemaatschappij Total heeft haar resultaat over de eerste helft van dit jaar met 47 procent zien dalen.

De nettowinst in de eerste zes maanden van 1992 bedroeg 1,9 miljard frank (633 miljoen gulden) tegen 3,6 miljard frank in dezelfde periode van vorig jaar. Total zette in de eerste helft van dit jaar voor 68,8 miljard frank (23 miljard gulden) om tegen 69,6 miljard frank in de eerste zes maanden van 1991.

De onderneming schrijft de winstdaling toe aan de vermindering van de vraag naar olieprodukten en aan de lagere marges op de raffinage-activiteiten. De invloed van de slechte economische omstandigheden wordt nog eens versterkt door de zwakke dollar en doordat de Golfoorlog de raffinage-marges aan het eind van het eerste kwartaal van het vorig jaar flink verruimde.