Welzijnsstichting eist miljoen terug van vijf verdachten

DEN HAAG, 2 SEPT. Van de zeven hoofdverdachten van de fraudezaak bij de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS), onder wie twee voormalige bestuursleden van de stichting en de directeur, zal in een civiele procedure minimaal een miljoen gulden worden teruggevorderd.

Dit zegt de advocaat van de SHS, mr. J. Groen. De zeven zouden subsidiegelden van de stichting oneigenlijk hebben gebruikt. Ook zal een civiele vordering worden uitgebracht tegen ongeveer dertig (oud-)medewerkers van de SHS.

Het bestuur van de in opspraak geraakte SHS probeert met deze terugvorderingsacties de schade van de fraude met welzijnssubsidies te minimaliseren. De totale omvang van de terug te vorderen bedragen is nog onzeker. “Op één rekening waar de gemeente niks van wist en die door het bestuur werd gebruikt, stond bijvoorbeeld al acht ton”, aldus Groen.

Eerder schatte de huidige voorzitter van de SHS, W.M. van Andel, dat het sociaal-cultureel werk in Den Haag de afgelopen jaren “miljoenen” guldens is misgelopen door frauduleus gedrag. “De gemeente heeft ons als taak gesteld de schade die door de fraude is onstaan te beperken”, zegt Van Andel nu. “In principe zal van wie meer geld heeft aangetrokken ook meer geld worden afgetrokken.” Volgens Groen hebben al een paar mensen uit zichzelf geld teruggestort. “Het gaat om bedragen van twee tot drie keer hun maandsalaris.”

De SHS, die zeshonderd werknemers in dienst heeft en waar jaarlijks 25 miljoen gulden subsidie omgaat, is volgens Van Andel jarenlang “geïnfecteerd” geweest door een cultuur waarin “voortdurend persoonlijk voordeel werd gehaald uit gemeenschapsgeld”. Met subsidiegeld maakten medewerkers vele buitenlandse reizen.

Pag.3: Advocaat: directeur van SHS gaf reisjes cadeau

Begin vorige maand heeft het openbaar ministerie met vier van de twaalf verdachten in de fraude met de Haagse welzijnssubsidies een schikking getroffen. Het ging daarbij om “lichtere gevallen”, zo deelde de toenmalige persofficier van justitie, mr. I.E. Klopper-Gerretsen mee. De vier zullen bedragen van 3.000 tot 7.500 gulden terugbetalen. Hoofdverdachte in de SHS-zaak is voormalig directeur drs. J.J.H. Reitsma. Hij zat begin dit jaar een kleine maand vast en is inmiddels ontslagen bij de SHS.

Volgens Groen speelde Reitsma voor Sinterklaas. “Eén medewerker mocht twaalf reizen maken, waarvan vier naar Bangkok.” Anderen maakten reizen naar Australië, Miami, New York en Los Angeles. Soms gingen hele gezinnen mee. “Reitsma raadde mensen die hun twijfel uitten over de reizen aan, zich voor een buurthuis te laten fotograferen. Als later vragen over hun reis gesteld zouden worden, konden ze zeggen dat ze voor onderzoek daar moesten zijn”, aldus Groen, die van een Augiusstal spreekt.

In een interview met de Volkskrant vorige week beschuldigde Reitsma het CDA-Tweede-Kamerlid drs. D. Ramlal - toen nog directeur bij de inmiddels failliete Haagse Stichting Opvang Hulpverlening Drugsverslaafden (SOHD) - ervan altijd “dolgraag” op reis te willen. In een persverklaring sprak Ramlal van “valse beschuldigingen” waardoor hij “zeer geraakt” was. Ramlal ziet af van een klacht wegens smaad tegen Reitsma. Het lijkt hem het beste “de feiten voor zich te laten spreken”.

Groen spreekt er zijn verbijstering over uit dat de gemeentelijke accountant nooit alarm heeft geslagen. “In een geval constateerde de accountant dat van een zogenaamde schenking geen stukken bestonden. Waar hij bij was werd de opdracht gegeven die stukken achteraf alsnog op te maken.”