Voorstel Israel: vredesoverleg even opschorten

WASHINGTON, 2 SEPT. Israel heeft gisteren voorgesteld de vredesbesprekingen met zijn Arabische buren, die in Washington plaasthebben, op te schorten tot 14 september.

De Israelische delegatie wil terug naar Jeruzalem voor overleg met de regering-Rabin, nadat de Palestijnse afvaardiging Israel een nieuw tien-puntenplan voor zelfsbestuur had voorgesteld.

Ruth Yaron, woordvoerster van de Israelische ambassade, zei dat de andere delegaties het uitstel al hebben geaccepteerd, maar van Arabische zijde is dit nog niet bevestigd. Behalve het houden van ruggespraak noemde Yaron ook het beperkte aantal onderhandelingsdagen volgende week als reden voor de opschorting. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt nooit onderhandeld en volgende week zijn er twee extra feestdagen, waardoor nog maar twee onderhandelingsdagen overblijven.

De Palestijnen presenteerden gisteren een nieuw tien-puntenplan over zelfbestuur in de bezette gebieden (de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook), waarin een gedetailleerde lijst met onderwerpen is opgenomen die als richtsnoer zouden moeten dienen in de onderhandelingen. Het plan is al in eerdere onderhandelingsrondes op tafel gekomen, maar volgens de Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi zijn in de nieuwe versie “Israelische voorstellen en zorgen” verwerkt.

De tien punten hebben onder meer betrekking op de terugkeer van Palestijnse ontheemden en gedeporteerden naar de bezette gebieden, internationaal toezicht in een overgangsperiode naar zelfbestuur en de terugtrekking van het Israelische leger uit de bezette gebieden. Verdere voorstellen zijn: de oprichting van een Palestijnse politiemacht, verkiezingen voor een Palestijnse bestuursraad en regeling van de positie van Jeruzalem.

Jordanië en Syrië, waarmee Israel aparte onderhandelingen voert in Washington, lieten zich gisteren bij monde van hun onderhandelaars kritisch uit over Israel. De Jordaanse woordvoerder Marwan Muasher zei dat Israel zijn positie heeft “verhard” heeft en niet wenst te praten over Jeruzalem, het Palestijnse vluchtelingenprobleem en de joodse nederzettingen in de bezette gebieden. Israel blokkeert daarmee het vredesproces, aldus Muasher. (AP, AFP, Reuter)