Verkoop 72 F-15's aan Saoedi-Arabië nabij

WASHINGTON, 2 SEPT. De Amerikaanse regering zal binnenkort, mogelijk vandaag al, bekend maken dat het door wil gaan met de verkoop van 72 F-15 gevechtsvliegtuigen aan Saoedi-Arabië. Het Witte Huis zou dit aan leiders van de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten hebben laten weten, zo zeiden joodse bronnen in Washington gisteren.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat de verkoop van de vliegtuigen wordt overwogen, maar dat daarover nog niets is beslist. Ook het ministerie van defensie wilde de berichten niet bevestigen. De leverantie moet ook nog door het Congres worden goedgekeurd.

Israel en de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten hebben zich altijd krachtig verzet tegen de levering van de gevechtsvliegtuigen aan Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië verkeert fomeel nog in staat van oorlog met Israel. Maar Israelische diplomaten in Washington zouden de regering in Jerusalem al hebben laten weten dat de wapenleverantie niet tegen te houden is.

Vorige maand maakte de Democratische presidentskandidaat Bill Clinton bekend dat hij zich niet tegen de wapenverkoop zou verzetten als die de Amerikaanse veiligheidsafspraken met Israel niet zou schenden. Daarmee werd de kans op doorslaggevende (Democratische) tegenstand in het Congres aanmerkelijk kleiner.

In New York werd via Israelische regeringsfunctionarissen bekend dat Israel nu bereid zou zijn het verzet tegen de leverantie op te geven als de regering in Riad haar steun aan de Arabische handelsboycot tegen Israel zou opgeven.

Het gaat bij de levering van de vliegtuigen om een transactie ter waarde van 5 miljard dollar. Ongeveer een derde van dat bedrag zou ten goede komen aan McDonnell Douglas, de rest aan toeleveringsbedrijven. (Reuter)