Verkeerschaos door lekkend vat

AMSTERDAM, 2 SEPT. Voorzorgsmaatregelen in verband met een lekkend vat met een relatief onschuldige chemische vloeistof veroorzaakten gistermiddag een urenlange verkeersopstopping in en rond Amsterdam. Het afsluiten van het stuk rijksweg tussen Amstelveen en Utrecht waar de vrachtauto met de chemicaliën stond, had in totaal dertig kilometer file tot gevolg. Het verkeer rond de hoofdstad bleef tot in de avond ontwricht.

De rijksweg werd rond vier uur in beide richtingen afgesloten, nadat de chauffeur en zijn bijrijder ontdekten dat er een vloeistof uit hun wagen lekte. Volgens de brandweer, die het besluit nam tot het stilleggen van het verkeer, kon aanvankelijk uit de vrachtbrieven niet worden opgemaakt om welke stoffen het precies ging.

De vloeistof in het vat, Difenylmethaan-4,4 Diisocyanaat, werkt prikkelend op de ogen, huid en de ademhalingsorganen, maar verdampt nauwelijks. De kans op een voor de gezondheid schadelijke concentratie van de stof is hierdoor gering, aldus de Chemiekaarten, het standaardwerk voor labaratoria, brandweer en veiligheidsdeskundigen.

Uit voorzorg werd echter omwonenden in een straal van 250 meter rond de vrachtwagen geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Drie brandweermannen, de chauffeur van de vrachtwagen en zijn bijrijder werden voor controle naar het VU-ziekenhuis overgebracht. “Het was een heel circus”, aldus ing. E. Boom van de chemische adviesdienst van de Amsterdamse brandweer, die ter assistentie werd ingeschakeld. “We wisten ook niet hoeveel van de stof uit het 200 liter vat was gelekt.”

Om bij de inspectie van de vrachtwagen geen risico te lopen, moesten speciale gaspakken gehaald worden bij de Amsterdamse Brandweer. Door de inmiddels gevormde files nam dit enige tijd in beslag. Pas na zes uur, toen de speciale uitrusting was gearriveerd, werd duidelijk dat er slechts sprake was van een kleine lekkage. Bovendien bleek dat het om een stof met een geringe giftigheid ging.

Ondanks het geringe gevaar zijn de maatregelen volgens de brandweer niet overbodig geweest. “Je had het natuurlijk ook zonder gaspak kunnen inspecteren. Maar dat is achteraf praten”, aldus Boom. Waarom de vrachtbrieven niet voldoende duidelijkheid konden verschaffen kon de brandweer vanochtend niet verduidelijken. “Er zijn met die brieven wat problemen geweest”, aldus Boom. Naar de vrachtbrieven is een nader onderzoek gestart door de politie.